Akcie Nokie rostou. Retro Nokia 3310 však měla jen minimální vliv

Hodnota společnosti Nokia v poslední době výrazně stoupá. Zatímco na konci ledna se jedna akcie prodávala za cenu 4,1 euro, nynější cena dosahuje více než 5 euro.

Oslovení analytici ze strany Financial Times také většinou očekávají další růst těchto akcií, mediánová cílová cena dosahuje 5,4 euro s tím, že drtivá většina z nich doporučuje investorům nákup těchto akcií.

Úspěšné mobilní telefony ale společnost nepředstavila – značku Nokia pro mobilní telefony licencuje společnost HMD Global, která obstarává vývoj a prodej telefonů. Na barcelonském veletrhu MWC vzbudila velkou pozornost, když představila reinkarnovaný retromodel Nokie 3310.

Hlavně sítě, ale i dvě cenné značky

Sama společnost Nokia se věnuje především síťovým technologiím, které jí přinášejí většinu tržeb – téměř 22 z celkových 24 miliard euro v roce 2016. Loni ale Nokia procházela obtížným obdobím, které se projevilo 10% poklesem tržeb, zisk dokonce propadl o 25 %.

Na druhé straně se ale podařilo vytvořit odolnější a stabilnější společnost, která pohltila dříve konkurenční společností Alcatel-Lucent.

Při akvizici šlo především o síťová řešení pro operátory, ale Nokia získala také práva na značku Alcatel pro mobilní telefony. Tu licencuje čínské TCL Communication. A mobilům značky Alcatel se také daří, především v USA, kde je třetím největším prodejcem. Aktuální platná smlouva Nokie a TCL na značku Alcatel vyprší v roce 2024.

Nokia 3310 je vlastně překrytovaná Nokia 222 a had na ní vypadá hůř než před 17 lety:

Váš názor Další článek: Super Mario Run na Androidu: Alespoň hudba mohla zůstat netknutá...

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3310, Nokia 3310 (2017), Potvrzovací střed, Největší prodejce, Plastová skořepina, Ret, Slavné jméno, Úžasná galerie, Medián, Hlasový záznamník, Předinstalovaný titul, Caviar, Navigační klávesa, Paměťová microSD, Min, TCL Communication, Čínské tcl, Konkurenční společnost, Mini +, Směšná kapacita, Vliv, Mini