20 map, které změní váš pohled na svět

Kde se nejvíc vraždí, létá, surfuje a kolik ubývá arktického ledu? Kde Američané myslí, že je Ukrajina? Jak se nafouknou země podle počtu obyvatel? A co mapa známého vesmíru?
Klepněte pro větší obrázek

Na modré ploše žije 5 % lidské populace. Stejně tak na červené ploše. (obr.: Metrocosm.com)

Klepněte pro větší obrázek

Je libo exotickou dovolenou na Hondurasu? Možná si to při pohledu na tuto mapu rozmyslíte… Ukazuje počet vražd na 100 000 obyvatel a jeden rok (konkrétně jde o rok 2012). Tam kde na Česko připadá jediná, na Slovensko 1,4 vraždy, v násilných USA je to 4,7, tam jižní a střední Amerika úřaduje ve zcela jiném stylu. Brazílie má 25 vražd, Venezuela 54 a zmíněný Honduras dokonce 90. Ano, vraždí se tam 90krát více než u nás. Na mapě jsem zvýraznil několik příkladů, pokud vás zajímají další země, zajděte se podívat na interaktivní mapu na PSB NewsHour.

Klepněte pro větší obrázek

Populární téma poslední doby. Migrace. Kolik emigrantů mají jednotlivé země rozeseté po celém světě? Prvenství vyhnaneckého státu Izraele asi nepřekvapí. Co mě překvapuje, že Česko překonává téměř čtyřikrát lidnatější Polsko. (obr.: Paul Kirby)

Klepněte pro větší obrázek

Už několikrát jsme se zde věnovali zkreslení, které způsobuje promítnutí zemského elipsoidu na plochu. Afrika na mapě nevypadá, že by měla být příliš velká, že? Co říkáte na tenhle pohled? (obr.: Kai Krause)

Klepněte pro větší obrázek

Jednotlivé body ukazují, kde si Američané myslí, že leží Ukrajina. Washington Post vydal zajímavý článek, ze kterého (po jisté generalizaci) vyplývá, že čím horší je představa Američanů o poloze Ukrajiny, tím více si (na jaře roku 2014) přáli, aby americká armáda zasáhla do rodícího se konfliktu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Stefano Maggiolo zpracoval mapu časových zón s ohledem na to, jak jsou jednotlivé oblasti posunuté proti přirozenému slunečnímu času. V ČR jedeme v souladu se sluncem!

Klepněte pro větší obrázek

Takhle v únoru 2007 vypadal svět pohledem amerických médií. Čím déle se národní americké televize věnovaly jednotlivým zemím, tím větší je jejich obraz na této mapě. Kromě toho, že probíhala válka v Iráku, to byl rok, kdy Indonésii zasáhly ničivé povodně, Severní Korea rozhodla o rozebrání atomových zbraní atd. Čím to, že je na mapě nevidíme? Třeba tím, že oproti minulosti se počet zahraničních reportérů snižil na polovinu (v Africe, Jižní Americe a Indii nebyl v roce 2007 jediný). Nebo prostě tím, že napsat o Britney Spears je levnější, než zodpovědně zmapovat politickou situaci v Bangladéši. Ve své řeči pro TED mapu zveřejnila Alisa Miller (via The Atlantic).

Klepněte pro větší obrázek

Takto by vypadala mapa světa nikoliv podle rozlohy jednotlivých zemí, ale podle obyvatelstva. Kontrolní úkol: najděte Rusko, Austrálii, Indii a Čínu. (obr.: WorldMapper.org)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Stejná mapa podle hojnosti internetové populace. Sledujte, jak mezi roky 2000 a 2007 vyrostla Čína. (obr.: WorldMapper.org)

Klepněte pro větší obrázek

A ještě jedna mapa stejného jevu. Data pochází z roku 2014 a mají zajímavé pozadí. John Matherly, zakladatel vyhledávače Shodan, poslal „ping“ na každou IP celého internetu, zaznamenával odpovědi a z lokalizačních údajů vytvořil tuto mapu – čím víc červené, tím víc uživatelů internetu. Ještě zajímavější je, že celý proces zabral pouze 5 hodin!

Klepněte pro větší obrázek

Spotřeba elektrické energie (v roce 2000) znázorněná formou žárovek rozsvícených nad noční mapou světa. (obr.: Princeton.edu)

Klepněte pro větší obrázek

Satelitní data z let 1994-1995 ukazují permanentně osvětlená místa na planetě. Na tomto výřezu je bíle zvýrazněna Severní Korea, zřetelně vidíte jižní část poloostrova, nahoře Čínu a napravo Japonsko. Že by komunisté po nocích šetřili na elektřině? Tak jako tak, Severní Korea doslova prožívá temné časy… (obr. via NBC News)

Klepněte pro větší obrázek

Proč se omezovat na mapování Země? Astrofyzici z kalifornské univerzity Waterloo dali dohromady mapu známého vesmíru. Je pochopitelně trojrozměrná, na obrázku vidíte jeden z průřezů. Od strany ke straně měří známý vesmír asi 200 miliard světelných let. My jsme ve středu, tmavě modrá místa obsahují méně galaxií, se světlejší barvou jich přibývá a nejvíce galaxií je koncentrováno v červené oblasti galaktických superclusterů. Zajímá vás pohyb galaxií? Mrkněte na následující video.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Mapa zemí, které jsou jakýmkoliv způsobem účastny sporů o území. Mapa je interaktivní, jděte na Gizmodo a proklikejte si ji.

Zdá se vám, že je fenomén globálního oteplování jen vykonstruovaný? Mrkněte se na úbytek arktického ledu. Nejde o poslední století, ale jen posledních pár let od roku 1999! V tomto GIFu animované změny mimo jiné donutily National Geographic k největší změně atlasu od rozpadu Sovětského Svazu… 

Jak „dýchá“ Země? NASA poskládala data z několika satelitů a několika let do této úžasné animace, která ukazuje životní cyklus veškeré flory na planetě – ať už na souši, nebo v moři. Nejde tedy o jeden specifický rok, je to jakýsi průměrný rok opakovaný ve smyčce od ledna do prosince.

Interaktivní mapa od Business Insider mapuje všechny jaderné výbuchy na planetě v průběhu let. Zajímavá je i grafika ve spodní části, která ukazuje, jak se jaderné mocnosti v průběhu let trumfovaly. Která nakonec „vyhrála“?

Klepněte pro větší obrázek

Vzpomínáte? Na základní škole jsme se učili o prehistorickém superkontinentu, zvaném Pangea. Kde by na ní ležely dnešní státy? (obr.: capitan-mas-ideas.blogspot.co.uk)

Heatmapa všech civilních letů v roce 2009. (obr.: Behance).

Klepněte pro větší obrázek

Chcete uvést počasí nad vašimi hlavami do celosvětových souvislostí? Tak zajděte na Earth.NullSchool.net a otočte si glóbem!

Diskuze (12) Další článek: PowerUp FPV: Posaďte se na křídla papírové vlaštovky

Témata článku: , , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, NBC, Shoda, NBC News, Severní Korea, Monk, Vaš, National Geographic, Princeton, Afrika, Hlava, Mather, Waterloo, Nature, Armáda, Generali, Pohled, Interaktivní mapa, Kter, Poslední pár, Americká armáda