Aukce skončila, operátoři si rozebrali zbytek pásma 1 800 a 2 600 MHz

Aukce frekvencí, které se nevydražily spolu s frekvencemi v pásmu 800 MHz, skončila. Volné frekvence v pásmech 1 800 MHz a 2 600 MHz si rozdělila stávající operátorská trojice. ČTU zveřejnil výsledky dnes v tiskové zprávě. O2, T-Mobile a Vodafone za kmitočty dohromady do státní pokladny zaplatí 2,643 miliardy korun.

Předmětem aukce bylo celkem sedm kmitočtových úseků, které zůstaly nevydražené v předchozím výběrovém řízení. Kmitočty jsou důležité pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě, jinak řečeno jsou vhodná do měst, kde se na malé ploše koncentruje velké množství uživatelů.

V pásmu 1 800 MHz získala dva aukční bloky společnost O2, konkrétně o velikosti 2× 2,9 MHz a jeden aukční blok o velikosti 2× 5 MHz, Vodafone získala jeden aukční blok o velikosti 2×5 MHz. V párové části pásma 2 600 MHz získala společnost T-Mobile aukční blok o velikosti 2× 10 MHz, v nepárové části pásma 2 600 MHz potom získaly společnosti O2 a T-Mobile po jednom aukčním bloku o velikost 25 MHz. Operátoři si tedy rozebrali vše, co bylo „na krámu“.

Nejvíc má za získané spektrum zaplatit O2, celkem 1 472 milionů, T-Mobile necelých 730 milionů a Vodafone rovných 442 milionů. Vydání rozhodnutí o udělení přídělu získaných rádiových kmitočtů ČTÚ předpokládá ve druhém pololetí letošního roku poté, co operátoři uhradí ceny za vydražené spektrum.

Podobně jako v předchozí aukci kmitočtového pásma v roce 2013 i tentokrát jsou v rámci podmínek nastavena tzv. rozvojová kritéria, které mají zaručit, aby operátoři nenechali frekvence ležet ladem.

Diskuze (6) Další článek: Vodafone Smart Platinum 7: špičková výbava, VR za 1 Kč

Témata článku: , , , , , Druhé pololetí, Udělení, Množství uživatelů, Velké zatížení, MHz, Pas, Aukční blok, Část pásma, Pás, Zbytek, Výběrové řízení