Bluetooth 5.0 přinese vyšší přenosové rychlosti a čtyřnásobný dosah

Sdružení Bluetooth SIG, které zastřešuje vývoj a standardizaci nejznámější bezdrátové technologie pro mobilní zařízení, dnes podle očekávání oznámilo novou verzi Bluetooth 5.0. Ta vylepší parametry, ve kterých starší specifikace zaostávají – zejména dosah a propustnost pro data. Navíc má být ještě úspornější než v současnosti nejpoužívanější verze Bluetooth 4.x, které se také označuje jako LE (Low Energy).

Datová propustnost Bluetooth 5.0 se zdvojnásobí, přičemž jednotlivé datové pakety mohou být až osmkrát větší. To přinese nový způsob využití Bluetooth nejen pro kontinuální přenos dat mezi spárovanými zařízení, ale i jednorázovou komunikaci. Bluetooth se tak přizpůsobí vzrůstajícímu využití zařízeními pro Internet věcí. Dosah technologie naroste až na čtyřnásobek. V současnosti se spárovaná zařízení „vidí“ zhruba na 10 metrů v otevřeném prostoru.

Klepněte pro větší obrázek
Bluetooth 5.0 by se mělo zasloužit o razantní rozšíření tzv. Bluetooth Beaconů. Na displej mobilu už přitom nedostanete jenom text, ale i nenáročnou grafiku. (foto: Jona Nalder,Flickr, CC BY 2.0)

Bluetooth SIG si například hodně slibuje od tzv. beaconů, neboli majáků. Ty posílají jednorázové pakety na dostupná bluetoothová zařízení v dosahu a mohou nést například informaci s upozorněním, že jste blízko něčeho zajímavého. Doposud se takto dal vnutit jen krátký text, typicky odkaz, nově budou možnosti daleko širší. Bluetooth SIG zde vidí příležitost pro uplatnění v navigaci po budovách. A asi každého napadne, že to bude lákadlo pro majitele obchodů – někdo projde kolem a do mobilu mu může hned dorazit reklama či slevový kupon.

Vyšší datová propustnost a širší dosah by se pak měly zasloužit o již nekompromisní využití Bluetooth u bezdrátových sluchátek, což jde ruku v ruce se snahami o eliminaci analogového 3,5mm jack konektoru. Podrobné specifikace Bluetooth 5.0 budou uvedeny koncem roku, nejpozději začátkem roku příštího. Poté bude moci začít vývoj nových čipů a koncových zařízení. Masové nasazení tak můžeme očekávat koncem příštího roku.

Váš názor Další článek: Google Nearby: Android vám řekne, co je poblíž a nabídne aplikaci

Témata článku: , , , Rok příštího, Pře, Bluetooth zařízení, DOS, Rychlost, Jack konektoru, Přenos, BLU, Datová propustnost, Maják, Bluetooth sig, Paket, Masové nasazení, Dosah, Low Energy, Bluetoot, Blue