Chytrý telefon? Zdaleka ne samozřejmost. Podle Googlu jej v ČR používá jen 58 % lidí

Pod pojmem telefon na MobilManii dnes už skoro samozřejmě rozumíme smartphone. Ne všichni ale používají chytrý mobil, mnoho uživatelů si stále vystačí se starým tlačítkovým telefonem. Penetrace smartphonů mezi českými uživateli je v současnosti 58 %, uvádí ve své studii Google.

V roce 2012 měl ve 40 zemích, ve kterých výzkum probíhal, přístup k chytrému telefonu jen jeden ze tří spotřebitelů. O pouhé čtyři roky později toto číslo vzrostlo v průměru na 70 %. Česko je slabě podprůměrné – v současné době zde používá 58 % lidí chytrý telefon. Rozdíl oproti 17 % před 5 lety je ale značný.

Klepněte pro větší obrázek
Průměrný počet zařízení s přístupem k internetu na osobu (data: Google)

I když se smartphony rychle šíří všemi demografickými skupinami, chytrý telefon je stále největším partnerem zejména pro lidi mladší 25 let. Ti používají chytrý telefon především k vyhledávání informací, přístupu na sociální sítě a sledování videí.

Podívejte se na video. Na jaře nás čeká ještě řada důležitých „superphonů“:

Celosvětově zhruba jedna třetina uživatelů chytrých telefonů tvrdí, že na se internet se připojuje častěji z chytrého telefonu než z počítače/tabletu. V České republice je to 19 %, ale procento lidí, kteří se připojují na internet minimálně stejně často z chytrého telefonu jako z počítače postupně vzrostlo z 0 % v roce 2012 na 42 % v roce 2016.

Diskuze (7) Další článek: Jarním premiérám není konec. Čekáme na těchto 5 superphonů

Témata článku: Google, , , , , Tlačítkový telefon, Český uživatel, Samozřejmost, Procento, Sledování videí, Penetrace, Průměrný počet, Telefon, Internet Mini, Lid, Počet zařízení, Chytrý, Sam,