Číňané chtějí ohromit výkonem, upravují svoje mobily kvůli benchmarkovým testům

Testy výkonnosti androidových smartphonů jsou magickou formulí, na kterou slyší nejen mnoho zákazníků, ale také samotní výrobci zařízení. I když vysoké číslo v Antutu, GeekBench, GFX Bench a jiných aplikacích na poměřování syntetického výkonu nemusí zdaleka znamenat bezproblémovou a plynulou práci se smartphonem (a naopak dobře odladěný smartphone nemusí nutně podávat rekordní hodnoty benchmarku), všichni chtějí dosahovat nejvyšších hodnot.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tyto smartphony prý uměle navyšují výkon při spuštění benchmarkových aplikací

Členům známé komunity XDA Developers přislo podezřelé, že některé smartphony používají nejvyšší takt procesoru právě v okamžiku, když detekují aplikace na měření výkonu. Konkrétně se mělo jednat o OnePlus 3T a Meizu Pro 6. Běžný smartphone je navržen tak, aby nejvyšší výkon procesoru používal pouze nárazově při náročných činnostech, potom se zase podtaktuje, aby se nepřehříval a šetřil baterii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky vytaktovanému procesoru na maximum dosahuje OnePlus 3T, ale třeba i Meizu Pro 6 vyšších naměřených hodnot (obr. XDA Developers)

Uvedená dvojice modelů ale měla po celou dobu spuštění benchmarku procesor vytaktovaný na maximum a výsledek měření tak byl zkreslený, protože nereprezentoval typické chování smartphonu. Fígle s testy výkonu nejsou ve světě smartphonů zdaleka nic nového. Před více než třemi lety byl z podobného balamucení usvědčen Samsung Galaxy S4, o rok později zkoušelo něco podobného HTC One M8 nebo i Huawei s modelem Ascend P7. Jak se zdá, mnoho firem si musí projít svou „rebelskou“ fází, než se na výsledky benchmarků dokážou povznést.

Diskuze (38) Další článek: Známe specifikace připravovaného Samsungu Galaxy J7 (2017)

Témata článku: Meizu, Oneplus, , , , , , , Číňan, Vysoké číslo, Mobil, Benchmarkový test, Výkon, Běžný smartphone, Čina, Test, Svět smartphonů, Cin, Anandtech, Others, Fígl, XDA Developers, MOBI, Nejvyšší výkon