Číňané vyrobili laserovou zbraň proti dronům a jiné létající havěti

Čína vyvinula výkonný a přesný laserový kanón, s nímž plánuje sestřelovat nízko létající objekty, například stále oblíbenější radiově řízené drony. O existenci zbraně informovala státní agentura Xinhua, která citovala Čínskou akademii inženýrství a fyziky (CAEP), která se na vývoji zařízení podílela.

Klepněte pro větší obrázek 
Ilustrační foto, dron od DHL (autor: consumerist.com)

 „Zařízení bude hrát klíčovou roli v boji proti nepovoleným přeletům při velkých společenských událostech a v lokalitách s vysokou hustotou obyvatelstva,“ tvrdí CAEP v prohlášení s tím, že se dá očekávat, že jej tamní vláda nasadí také proti dronům, které bez svolení mapují krajinu.

Efektivní dostřel antidronního laseru je do výšky 500 metrů a zasáhne objekt letící rychlostí až 50 metrů za sekundu (téměř 180 km/h). Ke zničení letadélka dojde přibližně do pěti sekund poté, co jej radar systému zaměří. Laserový kanón lze namontovat na vozidla, což zajistí jeho pohyblivost při nasazení v průběhu nejrůznějších akcí. Čína se hlavně obává možného zneužití drobných a relativně levných robotických létajících dronů teroristickými skupinami.

Slabá úspěšnost dosavadních obranných prostředků

„Zničení takových létajících předmětů bylo doposud svěřováno snajprům či helikoptérám. Procento úspěšnosti jejich zásahů však bylo velmi nízké a chyby v přesnosti střelby by mohly způsobovat vedlejší ztráty na majetku či životech,“ vysvětlil Yi Jinsong, manažer z firmy Jiuyuan Hi-Tech Equipment, která se na vývoji také podílela.

CAEP podle agentury Xinhua vyvíjí ještě silnější variantu laseru s dostřelem do větší výšky.

Diskuze (7) Další článek: LG Aka: smartphone, který mrká i smutně kouká

Témata článku: , Přelet, Čina, Číňan, Laser, DHL, Létající dron, Jin, Vývoj zařízení, Cin, Las, Dostřel, Dron, Pro +