ČTÚ vyšetřuje Vodafone kvůli účtování dat

Přešvihnete FUP a platíte 49 Kč aniž byste chtěli. Jde o agresivní praktiky, které nejsou v souladu se zákonem? ČTÚ rozhodne a případně udělí pokutu...

Před časem jsme uveřejnili článek s výstižným titulkem Má Vodafone problém? Chce peníze bez ptaníUpozorňovali jsme, že nová pravidla ohledně automatického účtování dat po překročení FUP limitu nejsou košér a také v možném rozporu se zákonem. Zákazníci zuří, ale operátor v novince, kterou pojmenoval „Data nad rámec balíčků“, nic závadného nespatřuje. Kdo se bude smát naposled, to se teprve uvidí...

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) totiž oznámil, že se společností Vodafone zahájil správní řízení pro podezření z uplatňování agresivní obchodní praktiky a dálší správní řízení o uložení povinnosti změnit smlouvu tak, aby nabídka byla v souladu se zákonem o ochraně spotřebitele. Obě řízení mají společného jmenovatele, jde právě o službu „Data nad rámec balíčků“, která byla automaticky aktivována všem účastníkům s datovým tarifem.

Automatická aktivace je totiž dle ČTÚ postavena na principu, že spotřebiteli je dodána a účtována služba, kterou si sám předem aktivně neobjednal. Správní řízení bylo zahájeno v rámci vyhodnocení stížností účastníků služeb elektronických komunikací a poštovních služeb za třetí čtvrtletí letošního roku.

Vodafone přitom myslí na vaše dobro

Nechceme nadále snižovat pozitivní zkušenost zákazníků drastickým zpomalením rychlosti. Je to podobné, jako kdybychom zákazníkům záměrně rušili kvalitu hovoru po vyčerpání minut v balíčku,“ odůvodňoval vybírání dalších poplatků Petr Dvořák, viceprezident pro nefiremní zákazníky.

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 18. července 2014

Jen pro připomenutí, tuzemský regulátor může ve správním řízení uložit pokutu až do výše 10 milionů korun. To, pravda, není z pohledu velkých síťových operátorů žádná velká suma, pokud uvážíme, kolik vydělají.

Diskuze (20) Další článek: Druhý pohled na připravovaný Lollipop pro Samsung Galaxy S5

Témata článku: , , , , , Voda, Automatická aktivace, Petr Dvořák,