Elon Musk a Google pokryjí Zemi rychlým satelitním internetem

Elon Musk na konferenci SpaceX oznámil, jakým směrem se bude ubírat jeho projekt pro pokrytí planety satelitním internetem. Kolem Země bude obíhat až 750 družic, a to ve výšce 1200 km (to je řádově níže, než běžné družice). Cílem je globální dostupnost kvalitního internetu, především jde o místa, která nemají kvalitní konektivitu, oproti současné technologii internetu přes satelit má SpaceX řádově zvýšit rychlost a řádově snížit cenu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
SpaceX není jen vize, ale už fungující projekt. Viz www.Spacex.com.

Během následujících pěti let by měl SpaceX nabrat až tři tisíce zaměstnanců a spolknout investici kolem 10 miliard dolarů. A právě co se investičního pozadí týká, mohlo by zde dojít k nevídanému spojení titánů moderní doby – Muskova impéria a Googlu. Podle The Wall Street Journal se bude Google ze začátku podílet jednou miliardou.

Zájem (už dávno ne jen) internetového giganta je pochopitelný, hodlá internet dostat i k těm lidem, kteří jej dosud neznali. Nabídne jim své služby a získá tak od nich informace, na kterých postaví svůj reklamní byznys. Snahu o „pokrytí nepokrytého“ u Googlu vidíme třeba i na projektu Loon, což je internet distribuovaný prostřednictvím balónů.

Klepněte pro větší obrázek
Elon Musk také oznámil, že hodlá internetem pokrýt i planetu Mars. Až vzdálená budoucnost ukáže, nakolik jde o reálný záměr a nakolik jen bulvární háček pro upoutání mediálního zájmu. (obr.: Wikimedia, CC BY 2.0, Heisenberg Media)

Via Bloomberg a WSJ

Diskuze (12) Další článek: Samsung Galaxy S6 Edge bude mít dvojitě zahnutý AMOLED displej

Témata článku: Google, , , , , , , Družice, Elon, Satelitní internet, Globální dostupnost, Musk, Vzdálená budoucnost, Google +, Rychlý