Ericsson v Barceloně předvede klíčové funkce 5G sítí

I když se s komerčním nasazením sítí 5G počítá nejdřív okolo roku 2020, světová jednička v oboru mobilních sítí Ericsson chce hlavní přednosti sítí budoucí generace demonstrovat již letos na veletrhu MWC 2015 v Barceloně. Švédové předvedou funkce vícebodového spojení v síti 5G a také duální konektivitu v sítích 5G a LTE.

  • Vícebodové spojení v síti 5G: Mobilní zařízení se připojí ke dvěma základnovým stanicím sítě 5G současně, což umožní zvýšit přenosovou rychlost a propustnost v síti prostřednictvím několika datových toků, stejně jako zvýšit odolnost vůči slabému signálu či jeho kolísání. Vícebodové spojení v sítích 5G bude klíčové pro podporu vícevrstvých sítí obsahující pokrytí v makro- i mikrobuňkách.
  • Duální konektivita 5G-LTE: 5G zařízení se může pohybovat mezi oblastmi, které jsou pokryty sítěmi LTE a 5G, se kterými umí sestavit paralelní připojení a hladce si předávat připojení mezi oběma typy sítí. Podpora duální konektivity 5G-LTE umožní 5G sítím nabízet podporu více standardů i frekvenčních pásem přímo v zařízeních i v rádiové síti.

Standardy pro sítě 5G ještě nebyly stanoveny, Ericsson ale očekává, že jeho specifikace bude díky působivým výsledkům testů široce přijata. Společnosti se už dříve podařilo přes 5G realizovat přenos dat rychlostí 5 Gbit/s. Pro srovnání, nejvyšší specifikace v současnosti komerčně nabízeného LTE-A dosahuje teoretické rychlosti 300 Mbit/s.

Nejnovější testovací zařízení společnosti Ericsson pro rádiové testy 5G se zaměřuje na interakci mezi mobilními zařízeními a rádiovou přístupovou sítí, v interiéru i v otevřeném prostoru. Testovací sestava obsahuje koncové zařízení (5G modem) Ericssonu a základnovou radiovou stanici, která vysílá ve frekvenčním pásmu 15 GHz.

Technologie budoucnosti 5G ovlivní celé telekomunikační odvětví i související ekostystém od zařízení, přes rádiový přístup, IP jádro a využití cloudu. Z pohledu sítí znamená 5G evoluci současného LTE, která přidává novou rádiovou přístupovou technologii operující na vyšších frekvencích. Do budoucna bude proto nutné zajistit spolupráci LTE a 5G sítí, odlišných frekvenčních pásem i různých technologických standardů.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (5) Další článek: O2 otestovalo VoLTE. Volat ve 4G budeme na konci roku

Témata článku: Ericsson, , , , , , Eri, Budoucí generace, Koncové zařízení, Sít, Funkce, Síť, Klíč, Bar, Komerční nasazení, Nejvyšší specifikace, Světová jednička, F +, Pře