EU chce do tří let skoncovat s roamingem

Evropská komise předkládá návrh, který fakticky zruší roaming. Uživatelé se tak konečně nebudou muset bát vysokých cen a telefony po překročení hranic vypínat.

V Evropě jako doma. To je heslo, kterým se obyvatelé starého kontinentu moc neřídí, pokud jde o používání mobilů v zahraničí. Podle aktuálního průzkumu, kterého se zúčastnilo 28 tisíc občanů EU, omezuje 94 % Evropanů při cestách do zahraničí kvůli poplatkům za mobilní roaming využívání zejména datových služeb. Konkrétně 47 % spotřebitelů by nikdy nepoužilo v jiné než domovské zemi mobilní internet.

Ale nejde jen o data, strach z astronomických účtů se stále vznáší i nad voláním, miliony spotřebitelů proto raději posílají textovky a zhruba čtvrtina svůj telefon rovnou vypne. Evropská komise (EK) odhaduje, že telekomunikační společnosti tak v důsledku současných cenových strategií přicházejí o trh s přibližně 300 miliony uživatelů mobilů, což má negativní dopad na ostatní podnikatelské činnosti, například na producenty aplikací.

Roaming má skončit, nejpozději v roce 2016

Jsem těmito čísly skutečně šokována. Je jasné, že musíme dovést své úsilí do konce a roamingové poplatky zrušit. Lidé využívají své telefony výrazně omezeným způsobem a společnostem to také nepřináší nic dobrého,“ uvedla místopředsedkyně Komise Neelie Kroesová.

Vůbec nejvíce se spotřebitelé děsí dat, což není nic překvapivého, uvážíme-li jaké ceny si operátoři ještě donedávna účtovali. Není proto divu, že zhruba polovina dotázaných by v jiné zemi EU nikdy internet v mobilu nepoužila. Pouze desetina by použila e-mail stejným způsobem jako doma a jen 1 z 20 by se stejně jako doma odvážil na sociální sítě.

Navíc ti, kdo cestují často, spíše vypínají na mobilním telefonu datový roaming (33 %) než ti, kdo do zahraničí jezdí pouze příležitostně (16 %). Podle průzkumu je tento rozdíl tak velký proto, že lidé, kteří cestují často, jsou lépe informováni o skutečných cenách za datový roaming než ti, kteří vyjíždějí méně často. Zároveň díky stávající regulaci roamingu, a proto i nižším cenám došlo k tomu, že se využívání datového roamingu v EU od roku 2008 zvýšilo o 1 500 %.

Klepněte pro větší obrázek
Roaming je předmětem regulace od roku 2008, tehdy EK bez servítek mluvila o „okrádání zákazníků“ (obr.: shutterstock.com)

Uvážíme-li, že také doma se všeobecné využívání mobilních datových služeb zvyšuje, je skutečnost, že mnoho uživatelů se v tomto směru omezuje, příznakem znepokojivého trendu, kdy rozvíjející se ekonomika aplikací nemůže dosáhnout plného růstu.

Evropská komise proto předkládá do Radě Evropy a Evropskému parlamentu legislativní návrh „Propojený kontinent“, kterým chce dosáhnout vytvoření jednotného trhu v oblasti poskytování a využívání telefonních a internetových služeb. Cílem je dosáhnout kombinace regulačních povinností a tržních pobídek, které přimějí mobilní operátory rozšířit své domácí tarify a možnosti přístupu tak, aby nejpozději v roce 2016 zákazníci mohli používat své mobilní a chytré telefony za vnitrostátní tarify po celé Unii („jako doma“).

Regulace srazila ceny nejméně o 80 %

Podle pravidel, která byla přijata v roce 2012, budou mít spotřebitelé od července 2014 rovněž právo opustit na cestách svého domácího operátora a využít levnějších roamingových služeb místního operátora v cizí zemi nebo konkurenčního poskytovatele roamingu ve své zemi, aniž by museli měnit svou SIM kartu.

Problém roamingu byl ještě větší před několika lety, dokud EU v roce 2008 nezavedla cenové stropy. Od té doby spotřebitelé zaznamenali 80 % snížení cen volání a SMS a zlevnění datového roamingu o 91 %.

Diskuze (37) Další článek: Gionee Elife S5.5 na videu: je jako žiletka [MWC]

Témata článku: , , , , Let, Místní operátor, Negativní dopad, Servítek