FBI překonal šifrování iPhonu. Věci se začínají hýbat

FBI je uvnitř útočníkova iPhonu. Jednoduchá věta s dalekosáhlými důsledky pro Apple, hodnotu jeho akcií i soukromí nás, prostých uživatelů smartphonů.

Černá můra společnosti Apple se mění v realitu. „Úspěšně jsme se dostali k údajům ve Farookově iPhonu, a tak už není pomoc firmy Apple potřebná“, uvádí americké Ministerstvo spravedlnosti v dokumentech zaslaných soudu a vzápětí stahuje žalobu. Už teď je však jisté, že končí jen tato konkrétní kauza a je pouze otázkou času, kdy se spor o šifrování přenese do obecnější roviny.

Pro Apple je prolomení ochrany iPhonu špatná zpráva, ať už je to pravda, nebo FBI pouze blafuje. Na bezpečnosti do jisté míry stojí strategie Applu, soukromí je důležité pro uživatele a americké vládě přístupný telefon už se nebude tak dobře prodávat v Číně (pro Apple pětina trhu).

 

FBI stahuje žalobu, přesto se dá říct, že v jistém smyslu Apple prohrává

 

Společnosti Apple se zmohla pouze na chabou reakci, že kauza nikdy neměla přijít před soud, protože mohla přinést nebezpečný precedens. Apple se bude snažit zjistit, (zda a) jak FBI překonal zabezpečení. Tato informace se však velmi pravděpodobně na veřejnost nikdy nedostane. Stejně úpěnlivě teď bude Apple sledovat reakci veřejnosti, resp. akcionářů. Očekává se propad…

Spekulanti sází na prolomení kódu

Akcie japonské Sun Corporation letí strmě vzhůru. Od čtvrtka už o 25 procent! Letošek pro ni přitom měl být propadák. Důvodem je, že si její dceřinou firmu Cellebrite najala americká FBI, aby prolomila bezpečnostní kód společnosti Apple.

Po výše popsaném úspěchu se očekává další vzestup akcií – aniž by bylo známo, že iPhone prolomila právě Cellebrite. Spekulanti vsadili především na renomé a příslib budoucího byznysu, které by případným úspěchem firma získala prakticky přes noc. „Je to něco, co by takovou firmu okamžitě proslavilo,“ řekl pro agenturu Reuters Dan Guido, šéf firmy Trail of Bits. Ta je jedním z mnoha hráčů, kteří pracují na prolomení kódu na vlastní pěst.

Klepněte pro větší obrázek
Graf ceny akcií japonské Sun Corporation do 29. března 2016

Pro Sun by případný úspěch izraelské dcery znamenal zadostiučinění za loňský říjen, kdy softwarový developer oznámil akcionářům prudký propad hospodaření očekávaný manažery pro letošní rok. Akcie firmy tehdy propadly na polovinu hodnoty.

Izraelští experti z firmy Cellebrite nejsou v byznysu žádným nováčkem. Jsou tvůrci forenzního systému používaného bezpečnostními složkami včetně vojska a rozvědky pro získání dat ukrytých v mobilních zařízeních stejně jako mobilních technologií určených pro maloobchodníky. 

Diskuze (66) Další článek: Období klidu? Jak se hýbou ceny telefonů v e-shopech

Témata článku: Apple, , , , , , , Apple iPhone 4GB, Pře, Bezpečnostní kód, Americké ministerstvo, Můra, F +, Případný úspěch, Spekulant, Špatná zpráva, Maloobchodník, Akcie firmy, Bezpečnostní složka, Věc, Cellebrite,