Finanční výsledky Samsungu za Q4 2014: zisky meziročně klesají

Samsung dnes oznámil finanční výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku, a opět vidíme meziroční pokles zisků. Za poslední čtvrtletí loňského roku měl Samsung příjem na úrovni 48,6 miliard USD, z čehož vyplývá operační zisk na úrovni 4,87 miliard USD. Při srovnání s posledním čtvrtletím roku 2013 (zisk 7,7 miliard USD) tak došlo k meziročnímu poklesu zisků zhruba o třetinu. Samsung je tedy stále v černých čislech, jeho zisk v loňském roce se však nedá srovnávat s rokem 2013. Meziroční pokles zisku za čtvrtletí se u jihokorejského výrobce objevuje již počtvrté za sebou. Naopak, oproti třetímu čtvrtletí 2014 vidíme drobný nárust ziskovosti.

Z necelých 5 miliard dolarů zisku celého konsorcia Samsung se mobilní divize podílela částkou 1,8 miliard USD. Největším prodejním tahákem byl Galaxy Note 4, meziročně se však zisky mobilní divize snížily více než o 60 procent. Samsung celkově dodal distributorům a operátorům 74,5 milionů zařízení, dosáhl tedy stejné mety jako jeho úhlavní konkurent Apple. V oblasti smartphonů vsadí Samsung na nové materiály a také hledá různé funkce, kterými by se odlišil od konkurence. V prvních třech měsících tohoto roku má být hlavním tahounem řada Galaxy A, Samsung počítá i s tablety vyšší a nižší třídy a bude pokračovat i v obměně portfolia nositelných zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V prvním čtvrtletí letošního roku má Samsung pokročit zejména ve výrobě čipsetů. Bude vyrábět Exynos 7420 Octa (pro Galaxy S6) i většinu procesorů Apple A9. Oba procesory budou mít společnost 14nm výrobní technologii

První čtvrtletí letošního roku má podle analytiků pro celou společnost Samsung znamenat pomalý vzestup, zejména díky cenově dostupným mobilním zařízením a prodejům paměťových modulů a čipsetů. Samsung chce vsadit zejména na procesory Exynos vlastní výroby, část výrobních kapacit navíc uvolní pro výrobů čipu Apple A9. Samsung tedy bude dodávat Applu zhruba tři čtvrtiny dodávek nově vyrobených procesorů.

Zdroj: Samsung Tomorrow

Diskuze (21) Další článek: Microsoft uvolnil nástroje Office a Outlook pro tablety s Androidem

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Zisk, Fin, Sam, Mez, Hlavní tahoun, Samsun, Úhlavní konkurent, F +