Firefox OS na mobilech končí. Bude někomu chybět?

Mobilní systém Firefox OS má na kahánku. Mozilla oznámila, že ukončuje jeho další vývoj pro mobilní telefony, takže skončí i jejich prodej u partnerů. Na stranu druhou by to ale nemuselo znamenat úplný konec celé platformy, Mozilla to s ní totiž zkusí ještě v internetu věcí a obecně dalších krabičkách připojených k internetu (různé přehrávače, set-top-boxy aj.). Už nyní na Firefox OS pracuje chytrý televizor Panasonic CX700.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Firefox OS na tabletu InFocus

Jestli se bude jednat pouze o zbytečně protahovanou klinickou smrt, anebo se nakonec Firefox OS přeci jen v některém z těchto segmentů prosadí, ukáže až čas. Faktem však zůstává, že prodeje zařízení s Firefox OS nesplnily čekávání a nedokázaly konkurovat univerzálnímu Androidu a proprietárním platformám velkých hráčů.

Lowendy netáhly

Mobilní Firefox OS byl představen před dvěma lety ve spolupráci s velkými světovými operátory. Měl zhmotnit snahy zainteresovaných partnerů (Mozilla, Deutsche Telekom, Telefónica) získat něco z trhu mobilních systému a aplikací pro sebe a omezit tak nadvládu Googlu s Androidem a Applu s iOS. To se ovšem nepodařilo, dílem i proto, že Firefox OS byl používán pouze na lowendových smartphonech.

Klepněte pro větší obrázek
Alcatel Onetouch Fire E byl jeden z lépe vybavených Firefox Phonů, v nabídce jej měl i český T-Mobile

Nejaktivnější na poli koncových zařízení pro Firefox OS byly čínské společnosti Alcatel (TCL) a ZTE, které dohromady představily osm chytrých telefonů s logem „ohnivé lišky“. Menší měrou přispěly i LG a Huawei a přidalo se i několik málo známých čínských značek. Na českém trhu nabízel Firefox Phony operátor T-Mobile, na volném trhu bylo možné zakoupit dva modely od Alcatelu.

Diskuze (14) Další článek: Facebook umožní komentovat i když jste bez internetu

Témata článku: Chytrý televizor, MOBI, Velký hráč, Set-top box, Prodej zařízení, F +, Firefox OS, Fire OS, Úplný konec, InFocus, Mobil, Světový operátor, Lowendový smartphone