Google spolupracuje se Samsungem: Android L dostane KNOX

Na včerejší konferenci Google I/O došlo i na otázky zabezpečení systému Android. Google oznámil užší spolupráci se Samsungem, a podle včerejšího vyjádření bude přímo do systémového jádra Androidu L integrována část KNOXu, tedy současného řešení Samsungu pro zabezpečenou část Androidu. Zabepečené kontejnery pro citlivá firemní data tak již nebudou pouze doménou smartphonů Samsungu, ale posupně se dostanou do celého spektra mobilních zařízení různých výrobců. Samsung si však i nadále ponechá firemní řešení EMM (Enterprise Mobility Management) a bude se starat o obchod s aplikacemi KNOX Store.

Klepněte pro větší obrázek
KNOX doplňuje Android o zabezpečení, která jsou potřebná ve firemní sféře

Ochrana a zabezpečení dat napříč širokým portfoliem Android zařízení je rozhodně krok kupředu. Na druhou stranu to značí, že se zabezpečené bootloadery začnou postupně používat i u konkurenčních výrobců, nejen u Samsungu. Flashování těchto zařízení nepodepsanými či neoficiálními ROM, případně rootování, způsobí porušení čítače v bootloaderu a tím i porušení záruky.

Bude zajímavé sledovat, zdali budou výrobci toto porušení podmínek striktně evidovat a v případě porušení KNOXu vrátí zařízení neopravené s porušenou zárukou, a nebo budou benevolentní. U současných Samsung zařízení s KNOXem znamená root nebo flashování nepodepsanou ROM změnu parametru KNOX Warranty Void z 0x0 na 0x1, což je pro servis indikátorem toho, že bylo se zařízením softwarově manipulováno. Nehledě na to, že po tomto porušení již KNOX v zařízení nikdy nepůjde spustit.

Samsung byl v AOSP (Android Open Source Project) nejvíce aktivním členem, co se týká škatulky „Android pro pracovní nasazení" a jeho dlouholeté úsilí se nakonec vyplatilo. Zabezpečený režim KNOX byl před několika měsíci schválen a certifikován řadou firem a organizací po celém světě pro možné firemní použití. Zřejmě největším úlovkem je, mimo současné dohody s Googlem a integrace do blížícího se Androidu L, jeho schválení pro americké ministerstvo obrany.

Zdroj: Sammobile

Diskuze (28) Další článek: LG G Watch: voděodolnost a 400mAh baterie [preview]

Témata článku: Google, Samsung, , , , , Ministerstvo obrany, Americké ministerstvo, Neoficiální rom, DOS, #Android, Současné řešení, Open Source Project, Firemní řešení, Pracovní nasazení, Knox, Sam, Firemní data, Google +, Samsun, Firemní použití,