Google vysvětluje, proč neopraví miliardu děravých Androidů

Adrian Ludwing z bezpečnostního týmu Androidu se vyjádřilnedávné kauze ohledně ukončení podpory starších verzí Androidu ze strany Googlu. Jen připomenu, že webová vykreslovací komponenta WebView v Androidu 4.3 (Jelly Bean) a nižších obsahuje bezpečnostní chyby, které už Google nehodlá opravit, poněvadž se jedná o starý systém.

WebView je webkitové jádro, které používá vestavěný webový prohlížeč a aplikace třetích stran. To znamená, že by mohl útočník v krajním případě zaútočit na telefon s pomocí zákeřného skriptu, který se načte v děravém prohlížeči.  Nutno ale podotknout, že toto riziko se netýká mobilního Chromu, Firefoxu a některých dalších prohlížečů, které používají vlastní jádro a především jsou průběžně aktualizované z Play Storu.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud používáte Chrome nebo třeba Firefox, jste za vodou

Tak v čem je problém? Ve velikosti. Postižený Jelly Bean (Android 4.1-4.3) stále používá více než 60 % všech aktivních androidích placek a telefonů, riziko zneužití je tedy obrovské – vždyť se po přepočtu na absolutní čísla jedná nejméně o miliardu zařízení.

Adrian Ludwig však vysvětluje, že Google nemůže věnovat prostředky opravě WebKitu (který má sám pět milionů řádků kódu) v několik let starém Androidu a že ani nemá páky, jak by takovou opravu dostal na koncová zařízení hromady výrobců. Jedinou možností je distribuce nových zdrojových kódů na stránkách AOSP a přeložení Androidu a vydání nového firmwaru výrobcem, což by bylo tak jako tak zdlouhavé.

Tato politika se mění právě až s příchodem KitKatu (Android 4.4) a Lollipopu (5.0). Zatímco v případě KitKatu mohou OEM výrobci komponentu WebView rychle opravit pomocí binárních patchů přímo od Googlu, v případě Lollipopu již lze aktualizaci provést přímo skrze infrastrukturu Play Store a tedy bez potřeby OEM výrobce, čili bezpečnost je opravdu pod kontrolou Googlu.

Pokud tedy chcete mít bezpečné zařízení s Androidem, vybírejte takové, jehož výrobce je dostatečně flexibilní na to, aby nabídl telefon a tablet pokud možno s nejnovější verzí Androidu.

Diskuze (59) Další článek: NetMetr: pomozte ČTÚ s mapou mobilního internetu

Témata článku: Google, , , , Jelly Bean Android, Starý systém, Google +, Skript, Krajní případ, Mil, Neo +, Nový zdroj, Bezpečnostní tým, Pro +, WebKit, #Android, WebView, Neo, AOSP,