Google zrychlí načítání mobilních stránek. Ušetří tak přenesená data

Google se vydá podobnou cestou jako Opera a urychlí načítání internetových stránek v mobilních zařízeních. Dosáhne toho optimalizací zobrazení stránek, což by mělo vést k menší spotřebě dat a zároveň rychlejšímu načítání na pomalejším připojení, např. EDGE. Sekundárně by tím mohlo dojít ke zvýšení zájmu o prohlížení mobilního webu, což by mohlo motivovat provozovatele stránek připravit podporovanou verzi pro pomalé připojení, uvedla firma na svém blogu.

Klepněte pro větší obrázek

Základem připravované technologie je detekce pomalého internetového připojení. Pokud se zařízení pokouší načíst stránku z 2G sítě, zapojí Google svůj nástroj ke zrychlení zobrazení. Stránka se ukáže v očesané verzi, která by měla ušetřit až 80 % dat a zároveň by načtení stránky mělo být 4× rychlejší než načtení stejné mobilní stránky v neupravené podobě. Technologii budou podporovat smartphony a tablety s Androidem 2.3 a vyšším a s nativním webkitovým prohlížečem nebo browserem Chrome.

Mezi weby, které mají podporovat nový nástroj Googlu, zatím nebudou patřit náročnější stránky s videoobsahem, weby s velkým množství cookies atd. V první fázi testování má být omezena také reklama. Na stránce bude vždy možnost přepnout web do plnohodnotné mobilní podoby. Nový nástroj začne Google testovat v následujících dvou týdnech v Indonésii, kde mobilní internet s pomalým připojením využívá 88 milionů lidí. Po úspěšném testu by Google měl technologii nabídnout plošně.

Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (5) Další článek: V deseti zemích světa se už „googluje“ více z mobilu než z PC

Témata článku: Google, , , Str, Nový nástroj, Mobil, Cookies, Field, Načítání, Pře, Google +, Pomalé připojení, MOBI, Data