Honor V8 oficiálně: zatopí konkurenci i stájové P9 Plus

Huawei představilo očekávaný vlajkový smartphone pod svojí sekundární značkou Honor. Nový Honor V8 nabídne 2K displej, duální foťák i čtečku otisků.

Huawei rozšiřuje řady smartphonů pod svou sekundární značkou Honor, určenou pro mladou digitální generaci. Nový Honor V8 přichází podle očekávání v celokovovém těle, nebyla mu upřena dvojice fotoaparátů ani čtečka otisků a všechny dosavadní smartphony Huawei (pokud nepočítáme Nexus 6P, který si objednal Google) trumfne v prémiové verzi 2K displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Honor V8 sází na velký displej s 5,7palcovou úhlopříčkou. Jak už bývá zvykem, Huawei chystá více než jednu verzi Honoru V8, které se vzájemně budou lišit tentokrát nejen objemy pamětí, ale i rozlišením displeje a použitými procesory. Základní verze si vystačí s FullHD IPS panelem, dostane 4 GB RAM a 32GB vnitřní úložiště. Prémiová verze pak získá na stejné úhlopříčce 2K (QuadHD) displej a paměti budou posíleny na 4 GB RAM + 64 GB vnitřního prostoru.

Huawei se do 2K rozlišení nikdy nehnalo a argumentovalo minimální pozorovatelný rozdíl v jemnosti proti FullHD a také zvýšenými výpočetními nároky a tedy i větším zatížením baterie. Ani čínská jednička ale nemůže ignorovat rozmach odvětví virtuální reality, pro kterou jsou FullHD dipleje smartphonů nedostačující. Už dříve firma představila vlastní VR brýle, nyní pro ně má i první smartphone s dostatečně jemným displejem (byť brýle jsou díky stejnému USB-C konektoru kompatibilní i s Huawei P9 a P9 Plus).

Ohrozí hlavně modely Huawei

O výkon Honoru V8 se stará v základní verzi čipset Kirin 950, u prémiové byl použit o něco výkonnější Kirin 955. Novinka má potenciál nepříjemně kanibalizovat prodeje nejen šestipalcového Huawei Mate 8, ale i staršího 5,5palcového Mate S a teprve v dubnu představeného P9 Plus se stejnou úhlopříčkou. Má být totiž suverénně nejlevnější – verze s FullHD displejem vyjde na cca 11 tisíc korun a vyšší varianta s 2K panelem na necelých 13 tisíc korun včetně daně. Za tuto sumu se dala naposled u Huawei z vlajkových modelů koupit loňská P8.

Klepněte pro větší obrázek

Celokovové tělo obsahuje čtečku otisků na zádech, kde nalezneme i dvě čočky (světelnost f/2.2) duálního 12Mpx fotoaparátu. Ten sice nemá značku Leica jako modely P9 a P9 Plus, ale fotoaparát bude fungovat na stejném principu – jeden RGB (barevný) a druhý BW (monochromatický) senzor předají obrazová data postprocesoru ke složení výsledného snímku, který by měl díky druhé čočce získat více světla a ostřejší kresbu. Přední selfie kamera disponuje rozlišením 8 Mpx.

Vestavěná baterie nabídne kapacitu 3 500 mAh. Prostředí smartphonu EMUI 4.1 je postaveno na Androidu 6 Marshmallow. Honor V8 bude dodáván v několika barvách (stříbrná, šedá, zlatá, růžová, bílá) v provedení pro dvě SIM. Slot bude hybridní, druhou pozici si dělí SIM a paměťová microSD karta. Smartphone byl představen zatím pro Čínu, kde se začne prodávat už příští týden. Podporu evropských LTE frekvencí tedy zatím nemáme potvrzeno ani to, zda Huawei uvede Honor V8 pro globální trh. Z obchodního hlediska by to smysl nedávalo, zvlášť pokud se zjistí, že duální fotoaparáty s nápisem a bez nápisu Leica fotí naprosto stejně. Model P9 Plus s očekávanou cenou okolo 20 tisíc korun by se stal neprodejným.

Diskuze (8) Další článek: Samsung představil 256GB microSD. Cílí na 4K a virtuální realitu

Témata článku: Honor, Huawei, , , , Honor 6, Honor 6 Plus, Honor 7, Honor V8, Huawei Ascend Mate, Huawei Mate 8, Huawei Mate S, Huawei Nexus 6P, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, Prémiová verze, Plus, Monochromatický senzor, Hon, Paměťová microSD, Stáj, Nový honor, Full displejem, Kompatibilní konektor,