Huawei P8: kovový krasavec bez přešlapů [recenze]

Huawei kope první ligu. Otestovali jsme řemeslně precizní, dobře vybavený smartphone, který není jen levnější alternativou.

Experimenty s kovem lákají každého výrobce, bez ohledu na zemi, ve které sídlí, navrhuje a vyrábí. Huawei to vzal komplexně a technologii práce s kovem zvládl na výbornou.

Aby taky ne, jeho první zkušenost s výrobou kovového smartphonu je už dva roky stará – vzpomeňte na štíhlý Huawei Ascend P6 z roku 2013. Vloni výrobce přišel s kovovými modely G7 a Mate 7. Letošní vlajkový model Huawei P8 je tak logickým pokračovatelem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechny barevné varianty Huawei P8 na produktových snímcích výrobce

Po prvních minutách testování:

  • přední strana bez loga je trochu anonymní, design trochu připomíná Sony
  • kovové zpracování je na špičkové úrovni, nějaký „bendgate“ určitě nehrozí
  • testovaná zlato-bílá varianta je mimořádně atraktivní
  • rámečky displeje vypadají jako ultratenké, po zapnutí ale vidíme klasický 3mm okraj
  • velikostně je zařízení na hraně maxima pro ovládání jednou rukou
  • k čitelnosti displeje nebudou výhrady, slunce svítí a na maximální jas není problém obsah přečíst

Huawei P8 16GB
rozměry a hmotnost: 145 × 72 × 6,4 mm, 144 g
displej: 5,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (300|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 2 680 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 935 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
37 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Konstrukce a design: práce s kovem

Huawei P8 je nejlepší řemeslně zpracovaný smartphone z Číny, který jsme dosud měli možnost testovat, a směle se může rovnat s tím nejlepším, co ve světě smartphonů vzniklo. Zpracování kovových částí na bocích je precizní a atraktivní. Výhradu nelze mít ani ke kovovému, hladkému a především zcela rovnému povrchu zadní části, bez jakýchkoli vystouplých součástek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei P8 je designově střídmý telefon. Při pohledu zepředu nevíte, s jakou značkou máte tu čest

Celkové rozměry P8 jsou přiměřené 5,2palcové úhlopříčce displeje. Holá plocha pod displejem se zdá být poněkud nevyužitá a svádí k myšlence použití senzorových tlačítek, na druhou se výrobci podařilo zachovat čistý design, kdy přední stranu neruší žádné logo nebo jiné prvky. V ovládání je tak potřeba vystačit si s virtuálními tlačítky, která jsou součástí displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechny důležité systémové a funkční prvky soustředil výrobce na pravé straně. Kromě slotů pro nanoSIM a microSD karty zde má své místo i zapínací tlačítko a kolébka regulace hlasitosti 

Hrany zařízení již nejsou ostré, jako tomu bylo u předchůdců P6 a P7, výrobce je efektně zabrousil. Prospívá to držení v ruce, hrany zbytečně neřežou do dlaní. Tloušťku dokázal Huawei udržet pod 7 mm, hmotnost 144 gramů neruší. Povrch zařízení je pokryt jemným filmem z nanočástic, které přispívají k lepší odolnosti materiálu vůči drobným škrábancům. Zařízení chybí certifikace proti prachu a stříkající vodě. Telefon ale už pár kapek v dešti schytal a nijak mu to neuškodilo.

Displej: IPS s dobrou čitelností

Displej P8 měří v úhlopříčce 5,2 palce a nabídne FullHD rozlišení. Je to sice méně, než mají například vlajkové modely konkurence Samsung Galaxy S6 či LG G4, při hodnocení to ale nevnímáme jako nedostatek. Zobrazení je stále dostatečně jemné, jednotlivé obrazové body nejsou pozorovatelné pouhým okem. Nižší rozlišení má navíc příznivý vliv na výdrž baterie.

Klepněte pro větší obrázek
Při pohledu z boku displej mírně ztrácí na barvách

Výrobce se rozhodl pro použití IPS panelu, který při přímém pohledu barvy interpretuje věrně. Místy dělá problém pouze černá, která je jakoby zahalena v mlze. Částečně je to dáno samotnou technologií displeje – IPS panel na rozdíl od AMOLED displejů černé body nezhasíná, ale pouze stíní. Na druhou stranu například Alcatel, který u modelů Idol 3 spojil síly s firmou Technicolor, ukázal, že i IPS se může vlastnostmi podání černé barvy blížit AMOLEDům.

Klepněte pro větší obrázek
Na zadní straně nevystupují žádné prvky nad povrch

S tím souvisí i menší zkreslení obrazu při pohledu z boční strany. Barvy mají při náklonu zařízení tendenci blednout. Abyste tento jev pozorovali, je třeba displej pozorovat pod hodně ostrým úhlem, což běžně v praxi neděláme. Zobrazovač je chráněn značkovým sklíčkem Gorilla Glass třetí generace. Během testování se na něm neobjevily žádné škrábance a díky oleofobní vrstvě není ani nějak extrémně náchylný na ulpívání otisků.

Témata článku: Huawei, , , , , Honor 7, Huawei Ascend P6, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, LG G3, LG G3 32GB, LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 Neo, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB,