iPhone má nový souborový systém. Tady jsou čtyři důvody, proč je to skvělá zpráva

Apple aktualizoval všechny své operační systémy. WatchOS 3.2 přinesl režim divadlo, schopný zakázat zvuky i automatické rozsvícení obrazovky. Počítačový macOS 10.12.4 odkoukal od iOS režim Night Shift pro filtrování modrého světla. Nejzásadnější, přitom nejméně nápadnou změnu prodělal iOS 10.3, který přináší nový souborový systém APFS (Apple File System). Ten je narozdíl od dosud využívaného HFS+ z roku 1998 bezpečnější a je také lépe přizpůsoben pro práci s flashovým úložištěm.

Co to přinese uživateli?

  • Více vnitřní paměti. Díky novému způsobu kalkulace volné paměti, se na zařízení s APFS zvýší maximální použitelná kapacita úložiště. V praxi jde o stovky megabajtů až jednotky gigabajtů v závislosti na paměťové variantě. Na mém 128GB iPhonu 7 to například byly téměř 3 GB.
  • Větší bezpečnost dat. APFS přináší tři úrovně šifrování: žádné, šifrování celého úložiště pomocí jednoho klíče a šifrováním jednotlivých souborů pomocí separátních klíčů, přičemž samostatně šifrovaná budou i metadata. Podotýkám, že výběr se bude týkat pouze macOS, u iOS bude automaticky zvolena poslední varianta.
  • Spolehlivé aktualizace. Díky metodě zápisu copy-on-write se měněná data zapisují do nových paměťových bloků, takže při výpadku zůstanou původní data nepoškozena. Tímto Apple předchází například nepovedeným aktualizacím systému, které v minulosti často dokázaly zařízení úplně umrtvit.
  • Větší přiblížení platforem. Doposud Apple využíval souborového systému HFS+, který musel být pro každý operační systém potřebně modifikován. To s APFS končí a data budou na všech operačních systémech ukládána stejným způsobem.

iOS je první operační systém, kde Apple APFS zavedl, pokud ale společnost splní slíbený plán, během tohoto roku se jej dočkáme na všech ostatních systémech. Pokud se o operační a souborové systémy odborněji zajímáte, určitě se podívejte na keynote o APFS z loňské vývojářské konference WWDC.

Diskuze (24) Další článek: Zagg uvedl na český trh krycí skla s podílem safíru. Mají displej ochránit lépe než běžné fólie

Témata článku: Apple, , , , , , , , Důvod, Ostatní systém, Stejný způsob, System, Soubor, Night shift, Automatické rozsvícení, Apple WWDC, SSD, Nov, Poslední varianta, Pro +, APFS, Divadlo, Skvělá zpráva, Tim Apple, Souborový systém,