iThermonitor: Když je teploměr opravdu chytrý

Někdy „internet věcí“ prostě dává smysl. iThermonitor je teploměr, který se začátkem nemoci nalepíte na dítě a namísto několika měření denně máte nepřetržitou křivku.
Klepněte pro větší obrázek

Občas mám pocit, že se inovace v rámci „internetu věcí“ nesou v duchu „vzít cokoliv a připojit to ke smartphonu – za každou cenu, nevadí, že to nedává smysl“. iThermonitor je přesný opak, spojení dětského teploměru s mobilem posouvá měření teploty na vyšší level.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modul měří 6 × 3 centimetry, tloušťka je díky ploché knoflíkové baterii pouze 7 mm.

Postup je takový, že drobný plochý zaoblený modul se začátkem nemoci nalepíte dítěti do podpaží. Tam vydrží až několik dní, což obvykle stačí na překlenutí nejhorší fáze nemoci. Informace o teplotě se přenáší bezdrátově a kontinuálně. Kvůli měření tak nemusíte dítě budit a nemáte k dispozici jen několik údajů denně, ale souvislou křivku. Do té je možné vyznačit podávané léky a jiné zákroky, později tak můžete vyhodnotit, zda se dostavil požadovaný efekt.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace a jejích možností.

Aplikace je jak pro Apple iOS, tak pro Android, informace se ukládají také do cloudové služby. Rodiče si mohou nastavit různé alarmy, které upozorní na překročení stanovené teploty. Uvnitř zařízení je knoflíková baterie, která podle údajů výrobce vydrží až 40 dní non stop provozu. Podrobné technické parametry najdete na webu výrobce.

iThermonitor stojí 2 090 Kč, což ve srovnání s konvenčními teploměry zní jako velká částka, ale nabízené benefity ji vyváží.

Firma Raiing nabízí také iFertracker, což je podobně vyhlížející přístroj, který slouží k určení momentu menstruačního cyklu s největší pravděpodobností pro otěhotnění. K tomu přidává funkce pro analýzu kvality spánku, do ceny jsou také zahrnuté poradenské služby – majitelka může kdykoliv požádat lékaře Raiing Medical o individuální analýzu naměřených dat přímo skrze mobilní aplikaci. Odpověď přijde do 24 hodin mailem (anglicky).

iThermonitoru konstrukčně podobný iFertracker trochu hřeší na svoje poměrně unikátní zaměření a stojí více než dvojnásobných 4 280 Kč.

 

 

Stejným závěrem už si nejsem jistý u druhého a velmi podobného produktu. Jmenuje se 

Diskuze (18) Další článek: Sense: rekordman KickStarteru měřící spánek [video]

Témata článku: , , , Non-stop, Knoflíková baterie, Tep, Velká částka, Teplo, Teploměr, Chytrý, Požadovaný efekt, Přesný opak