Jak prodloužit let dronu? Vodíkem, tvrdí inženýři ze Singapuru

Boomu v užívání bezpilotních letadel (UAV, dronů) brání několik překážek: kromě těch legislativních mají piloti největší problém s omezenou dobou, po kterou drobný přístroj ve vzduchu vydrží – obvyklých dvacet až třicet minut je pro některé úkony jednoduše málo. Singapurská firma Horizon Unmanned Systems (HUS) proto přišla s netradičním řešením – drona vybavili palivovým článkem a jeho kostru napustili vodíkem.

Klepněte pro větší obrázek
Hycopter od firmy Horizon Unmanned Systems 

Singapurský výtvor se jmenuje Hykoptéra (Hycopter) a podle designérů z HUS by měl být schopen létat osm až desetkrát déle, než jeho baterioví předchůdci. První prototyp je podle vedoucího HUS Tarase Wankewycze těsně před dokončením a první let by měl absolvovat ještě letos. HUS přišla s revolučním způsobem uložení paliva v rámci kostry dronu, na vývoji ultra lehké a efektivní baterie se pak podílala sesterská firma Horizon Energy Systems.

Prodloužení letové doby se podle tvůrců odráží také v poklesu průměrných nákladů na let – jedno jeden start prý vyjde na zhruba 7,5 dolaru a potrvá zhruba čtyři hodiny. V případě, že by dron nesl zhruba jednokilovou zátěž, bude let trvat kolem 150 minut.

Diskuze (2) Další článek: Asus ZenPad: už jste viděli tablet se šesti repráky?

Témata článku: , Sesterská firma, Vodík, Energy Systems, Let, Revoluční způsob, Netradiční řešení, Síň, Pro +, Jak, Dron, Inženýr, Singapur, TV +