Jak vypadá Apple CarPlay v autě [video]

Na začátku roku Apple představil vlastní systém CarPlay, které slouží jako rozhraní pro ovládání k autu připojeného iPhonu. Výrobce automobilů nebo autorádií se stará o použití slušného displeje, dotykové vrstvy a případného zvukového propojení, o vše ostatní se stará Apple CarPlay.

Web Consumer Reports měl k dispozici 8,1palcový dotykový přijímač od Pioneeru (AVIC-5000NEX, cena kolem 15 000 Kč s DPH), který v nové aktualizaci firmwaru získal podporu Apple CarPlay. Nové rozhraní pro ovládání iPhonu v autě bude brzy v prodeji u řady vozů, Apple totiž uzavřel spolupráci s téměř 30 výrobci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Pioneer AVIC-5000NEX má vlastní systém s aplikacemi, ale můžete jej přepnout do režimu Apple CarPlay.

Jak je vidět na videu, rozhraní vychází z iOS, ve velkém ale používá ovládání hlasem a třeba příchozí zprávy si musíte nechat přečíst, při jízdě vám totiž neukáže text, abyste neměli nutkání ho číst a nedávat pozor na vozovku.

Hlasová navigace je samozřejmostí, ale zajímavější je otázka na Siri, kde dělají třeba vaše oblíbené jídlo a dostanete okamžitě přehled restaurací dle hodnocení uživatelů (Yelp) a podle výběru se vám rovnou na místo spustí navigace. Inteligence Siri v různých oblastech můžete využívat i při jízdě, včetně hlasového psaní textů a podobně. CarPlay podporuje kromě hudby přes iTunes i aplikace jako Spotify a další, zatím je ale nabídka poměrně malá a další aplikace se objeví až postupem času.

Diskuze (44) Další článek: Samsung chce továrnu na čipy za 14,7 miliardy dolarů

Témata článku: Apple, , , , Auto, Pusa, #Apple, APP, Yelp, CAR, Apple car, Hlasová navigace, Car +, Consumer Reports, Nové rozhraní, Jak, Výrobce aut, Apple CarPlay