Jsme o krok blíže rušení evropského roamingu. EU navrhla cenové stropy

S příštím červnem má „skončit evropský roaming“ (zatím raději s uvozovkami, protože stále není jasné, co přesně to bude znamenat). Zákonodárci dali vědět, že nezahálejí a oznámili, co bude změna znamenat pro operátory, jak si budou navzájem účtovat využívání roamingových služeb.

To je totiž druhá strana jedné mince, kterou my, jako koncoví uživatelé úplně nevnímáme. Pro nás je to vlastně jednoduché – nebudeme připlácet za volání v rámci Evropské unie, hurá. Ale na pozadí je složitá struktura roamingových smluv a poplatků.

Podobně jako pro koncové spotřebitele, také pro velkoobchod mezi operátory EU stanoví cenové stropy. Očekává se, že do roku 2021 budou stropy klesat podle následujícího klíče:

  • 1 MB od 0,01 eura (0,27 Kč) po 0,005 eura (0,13 Kč)
  • 1 minuta volání bude zlevňovat od 0,0353 eura (0,95 Kč)
  • 1 SMS začne na 0,01 eura (0,27 Kč)

Zajímavá je mechanika velkoobchodního trhu. Zatímco koncové ceny se prakticky rovnají stanoveným stropům (protože proč by operátor zákazníkovi účtoval méně, než může), ceny, které si operátoři účtují mezi sebou, se liší.

Problematika je složitá, ale zjednodušeně se dá říct, že jsou ve výhodě velcí nadnárodní operátoři. Jeho lokální pobočky si vzájemně mohou poplatky odpustit (v českém případě Vodafone a za ním stojící Vodafone Group a T-Mobile s Deutsche Telekomem za zády), kdežto samostatný operátor takovou možnost nemá (v Česku jde o O2, které podporu nadnárodní Telefóniky ztratilo s prodejem firmy do českých rukou před třemi lety).

Diskuze (17) Další článek: HTC Desire 650 dostalo tři roky starý čipset, ale má se chlubit kvalitním zvukem

Témata článku: , , , , , Str, Mince, Struktura, Rušení, , Návrh, Zákonodárci, Minuta volání, Problematika, Následující klíč, Krok, Velkoobchodní trh, Vodafone Group, Mechanika, Strop