Kazam TV 4.5: televize v mobilu. Zn.: levně [recenze]

Otestovali jsme pro vás nový Kazam TV 4.5, který láká především vestavěným DVB-T tunerem, kompaktními rozměry a nízkou cenou.
Kapitoly článku

Kazam je nová značka mobilních telefonů, o které se v poslední době často mluvilo. Není tomu dávno co vstoupila oficiálně na náš trh a od té doby se u nás objevila řada modelů, která cílí spíše na méně náročné uživatele, ale snaží se jim nabídnout i něco navíc. U modelu TV 4.5 je tím bonusem televizní tuner, který u dnešních smartphonů není zrovna běžnou funkcí a mohl by tak pomoci Kazamu najít volné místo na trhu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kazam TV 4.5
rozměry a hmotnost: 133 × 64 × 8,7 mm, 97 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 480 × 854, 218 PPI
sítě: GSM
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth null, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 800 mAh
procesor: Broadcom BCM23550 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 5MPx, video, autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

První pohled

Uvnitř balení naleznete nabíječku, USB kabel, český manuál, sluchátka s podprůměrným zvukem a to hlavní – telefon. Na první pohled klasický plastový smartphone, který ale parádně padne do ruky a potěší vás svými kompaktními rozměry 133 × 64 × 8,7 mm. Displej s úhlopříčkou 4,5" umožňuje pohodlné ovládání jednou rukou. Díky jeho nízké váze 97 g a tloušťce 8,7 mm ho navíc v ruce ani neucítíte. Zadní strana je z pogumovaného, matného materiálu, takže zabraňuje vyklouznutí z ruky a zároveň na ní nezůstávají otisky prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na přední straně najdete fotoaparát, sluchátko, displej a podsvícená ovládací tlačítka

Další věcí, které si na telefonu hned všimnete, je nestandardně umístěný nabíjecí micro USB konektor. Ten se spolu s 3,5 mm jackem na sluchátka nachází na vrchní straně, což nemusí být úplně praktické pokud jste zvyklí dávat telefon do docku. Zapínací tlačítko je naopak dobře umístěno při pravé straně a dá se tak pohodlně ovládat palcem. Tlačítka hlasitosti jsou už typicky na straně levé. Nechybí ani dotyková tlačítka pod displejem. Ta jsou při zapnutí obrazovky stále podsvícena a můžete je tak dobře používat i za tmy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zadní straně najdete 5Mpx fotoaparát, 2 přisvětlovací LED diody a průměrný reproduktor 

V prvních minutách testování:

  • „No jo, zase další plastový telefon.“
  • „Ten telefon se fakt pěkně drží v ruce.“
  • „I přes nízké rozlišení displej nevypadá vůbec špatně.“
  • „Fotoaparát by mohl být o dost lepší.“
  • „Proč jsou některé možnosti v nastavení v angličtině?“
  • „Opravdu to s tou tenkou anténou myslí vážně?“
  • „Ona ta televize vážně funguje.“
  • „Jak to, že mimo město už nechytnu televizi?“
  • „Zase ta aplikace spadla, musím pročistit paměť RAM.“

Horší IPS

Displej má úhlopříčku 4,5" a rozlišení 854 × 480, což činí jemnost 218 ppi. Dnes se jedná spíše o podprůměrnou hodnotu, ale výrobce zde naštěstí použil technologií IPS a dohání to tak dobrými pozorovacími úhly a barvami displeje, takže to bez bližšího zkoumání na takto malém displeji skoro nepoznáte. Problém nastává až na slunci, kde už je displej hůře čitelný. Oproti jiným smartphonům v této cenové kategorii, ale zůstává na stále dobré úrovni.

Skvělé je, že i pro tento Kazam platí záruka bezplatné výměny displeje. V prvním roce vlastnictví máte nárok na jednu výměnu.

Typická nižší třída

Uvnitř telefonu sídlí čtyřjádrový procesor od méně známého Broadcomu s taktem 1,2 GHz, který výkonem nijak neurazí, ale ani neoslní. Operační paměť činí pouhých 512 MB, v praxi je však volných maximálně 160 MB. Na běhu systému to ale skoro nepoznáte, ovládání je totiž stále celkem plynulé. Na spouštění mnoha aplikací naráz však zapomeňte, jinak se může stát, že vám mohou začít padat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Testy v benchmarcích odpovídají typické nižší třídě

Další výtka směřuje na paměťové úložiště o velikosti pouhé 4 GB, které je navíc rozděleno na interní paměť a paměť pro data. Jelikož si určitou část paměti vezme systém, ve finále na vás při prvním spuštění čekají dnes již téměř úsměvné hodnoty 1,11 GB a 1,36 GB. Kapacitu lze naštěstí rozšířit pomocí paměťových karet. Existují ale aplikace, které přesto vyžadují nainstalování přímo do interního úložiště a nedostatku paměti se tak stejně neubráníte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Velikost paměti ROM a RAM jsou velké nedostatky tohoto telefonu.

Jednou z technických výhod telefonu je rozhodně podpora Dual SIM, k dispozici máte jeden slot na klasickou SIM kartu a druhý slot na menší micro SIM. Před jejichž používáním si budete muset ujasnit, kterou SIM budete používat pro data, protože pro 3G připojení můžete používat vždy jenom tu primární. Nechybí zde ani Wi-Fi standardu 802.11 b/g/n a starší verze Bluetooth 3.0. Zamrzí však absence NFC, nebo LTE, ale to se dá v této cenové třídě odpustit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Pod zadním krytem se skrývá vyměnitelná baterie s kapacitou 1800 mAh, slot na SIM a micro SIM a slot pro paměťové karty

I když se jedná o nižší třídu, mohl Kazam použít lepší GPS modul. Jestli používáte některé trackovací aplikace, můžete si na zjištění polohy počkat i pár minut. Když je ale telefon v pohybu nemusíte signál chytit vůbec, což může být problém pokud ho hodláte používat jako navigaci do auta. Za GPS tedy Kazam dostává rozhodně palec dolů. Pokud ale budete chtít zjištění polohy zrychlit, stačí zapnout mobilní data nebo Wi-Fi a vaše poloha bude díky tomu zjištěna téměř okamžitě. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na zjištění polohy si u Kazamu můžete chvíli počkat
 

Na fotoaparátu se šetřilo

Součástí telefonu je také fotoaparát s rozlišením 5 Mpx. Bohužel se vám s ním vaše fotografie budou zdát lehce rozmazané, a to i za dobrých světelných podmínek. Fotografovat s ním tedy budete opravdu jen v nouzi. Rozhodně se nejedná ani o žádný „selfie“ telefon, přední fotoaparát má totiž rozlišení pouze 0,3 MPx, pro volání přes Skype nebo pro videohovory však postačí. Kazam též podporuje natáčení videa a to i v HD rozlišení, nechybí ani časosběr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při fotografování se připravte, že jeden pokus stačit rozhodně nebude, snímky se totiž při sebemenším pohybu hodně rozmazávají a vyfocení pěkné fotografie je pomalu výkon hoden na medaili

Co se dále moc nepovedlo je samotná aplikace fotoaparátu/kamery. Překlad není dotažený do konce a výrobce si ho udělal tak trochu po svém. Pokud budete hledat třeba změnu maximálního rozlišení v megapixelech, musíte se spokojit jen s nic neříkajícími výrazy jako je třeba Normal, Superfine apod. Lépe mohl být udělán i režim panorama. To vše se však dá jednoduše vyřešit stažením některé alternativní aplikace z Google Play.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kazam nabízí klasickou aplikaci fotoaparátu, ve které nechybí ani možnost natáčet videa a fotit panoramata,. V nastavení vás ale praští do očí neúplný překlad do češtiny.

Aktualizováno: Čerstvý update způsobil, že po aktualizaci fotoaparát nelze spustit vůbec. Teď už je stažení jiné aplikace fotoaparátu nutností. Doufejme, že tuto chybu výrobce co nejdříve opraví.

Témata článku: Kazam, , , , , Kazam TV 4.5, Broadcomu, MOBI, Zabudovaná anténa, Jednoduché ovládání, Nabíjecí micro-usb, Mobil, Hlavní telefon, Velká škoda, Broadcom, Televize, Alternativní aplikace, Pohodlné ovládání, Televizní program, Anténka, Česká lokalizace, EPG, Plastový telefon, Určitý čas, TV +,