Kouzlo statistiky: Opravdu voláme pod 3 Kč?

Dle ČTÚ volají domácnosti v průměru za 2,94 Kč/min. Úřad si ale způsob jakým k sazbě došel nechává pro sebe. Jde o kouzla se statistikou?

Český telekomunikační úřed ústy svého šéfa Pavla Dvořáka oznámil, že průměrná sazba za minutu volání pro české domácnosti činí 2,94 Kč. Firmy volají v průměru za 2,28 Kč za minutu. Těmito čísly chce ČTÚ dokladovat, že poměry na českém trhu jsou vlastně docela dobré a ceny v loňském prvním čtvrtletí klesly o desetinu. Ještě jednou se na ony sazby zadívejte, a pokud zrovna nemáte tzv. retenční nabídku či nepožíváte výhod rámcové smlouvy velké společnosti, porovnejte je s minutovou sazbou svého tarifu.

Nezúčastněný pozorovatel by řekl, že ona průměrná cena pro domácnosti je někde na úrovni 5 až 6 Kč/min., takže se nabízí otázka jak ČTÚ došel k tomuto výsledku. Informační institut, který práci ČTÚ nedávno kritizoval, vydal včera oponentní zprávu, ve které tvrdí, že „ČTÚ prezentuje neověřitelná čísla.“

Dále uvádí: „ČTÚ nereagoval na naše dotazy pro objasnění jimi použité metodiky výpočtu, proto není vůbec jasné, jak k tomuto číslu došel. Ale již pouhé zadání částky do Českým telekomunikačním úřadem akreditovaného tarifomatu ukazuje, že částka bezmála tří korun je pro domácnosti naprosto nereálná.

Statistika je kouzelná

Souhlasím s tím, že se loni ceny pohnuly směrem dolů. Snad následkem mediální masáže se před vánoci objevilo několik opravdu levnějších nabídek (ČTÚ ale mluví o prvním kvartále). Možná i toho desetinové zlevnění celý trh dosáhnul, ale hádal bych vyšší cenovou hladinu.

Klepněte pro větší obrázek
V průměru voláme za 2,94 Kč

Tušíme, jak ČTÚ k sazbě 2,94 Kč/min. došel, podobně počítají průměrné sazby i operátoři. Jde o kouzlo statistiky. Do celkového balíku provolaných minut se krom těch běžně placených započtou minuty, které zákazník provolá zdarma – například v rámci víkendového volání do vlastní sítě nebo za fixní poplatek.

Jinak řečeno: když se vezme balík minut, které běžní spotřebitelé provolají s onou sazbou řekněmě 5 Kč/min. a ten se „rozpustí“ v balíku minut, které zákazníci provolají v rámci neomezené služby či za fixní paušální poplatek. Pak se na hodnotu pod tři koruny dá dostat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Až „drahé“ tarify O2 Neon XL a T-Mobile Grand (každý 2 000 Kč měsíčně) mají sazbu okolo 3 Kč/min. Oba nabízí volání do vlastní sítě v rámci paušálu „zdarma“. Právě tam dochází ke snížení průměrné ceny pod 3 Kč/min.
Klepněte pro větší obrázek
Volací balíčky tarifů Vodafone Na míru. Na sazbu volání pod 3 Kč se dostaneme až u balíčku 400 minut za 1 000 Kč

Někdo tvrdí, že je to v pořádku. Já osobně tento názor nesdílím, naopak si myslím, že jde o účelovou hru s čísly. Není možné ověřit, kdo kolik provolá v rámci bezplatné nabídky, čím více minut operátor regulátorovi nahlásí, tím níže průměrná cena padá. Operátoři tato čísla nezveřejňují, regulátor nechce sdělit, jak k výslednému průměru došel...

Diskuze (59) Další článek: ČTÚ: Ceny volání klesly o desetinu

Témata článku: , , , , Kouzlo, Paušální poplatek, Fixní paušál, Statistiky