Křičet, že je u nás draho, nestačí. Telefonující slibují víc

  • Telefonující.cz mají analýzu. Dokazuje, že je u nás draho. Nic nového...
  • Křikem to naštěstí nekončí
  • Telefonující připravují podnět pro Evropskou komisi a antimonopolní úřad

ÚOHS bude šetřit, ČTÚ analyzuje, Telefonující.cz už svoji analýzu mají. Na čtyřech modelových příkladech ukazuje, že i ty nejlevnější české tarify jsou o 25 až 79 % dražší, než ve zbývajících 27 státech Evropské unie.

Česko vs. EU

  • Čtyřčlenná rodina zaplatí měsíčně o 505 Kč více (o 25 % více, než v EU)
  • Matka samoživitelka s jedním dítětem o 538 Kč, tedy o 71 % více
  • Důchodce přeplatí tarif o 177 Kč (o 48 %)
  • Pracující s vyšší spotřebou dat zaplatí za měsíc o 708 Kč více (o 79 %)

Dle analýzy (kompletní zdrojová data) je Česká republika 4. nejdražší v EU. Polsko je sice v absolutních cenách nejlevnější, ale podle parity kupní síly je ještě osm států EU levnějších. Podle parity je Česko 5. nejdražší, podle mediánových příjmů jsme 3. nejdražší zemí EU.

Dražší jsou zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a SMS. Jistý posun prý znamená nedávno představený tarif Vodafone RED+ 40 GB, ale i ten nás dostává pouze 25 % nad evropský průměr (navíc musíte sehnat čtyři uživatele).

„Domníváme se, že tarify českých operátorů jsou nejen neférově drahé a poskytují výrazně nižší zejména datová plnění, ale že v zemi s nízkou paritou kupní síly jsou jedním z hlavních rizikových faktorů chudoby. Těžko bychom hledali službu nebo zboží, která by byla proti zbytku EU o tolik předražená, jako právě české hlasové a datové tarify,” říká předseda spolku Telefonující.cz Svatopluk Bartík. „V kontrastu s tím patří marže našich operátorů k nejvyšším na světě.”

Křičet nestačí

Výše uvedené považuji za formu protestu proti současné situaci, výkřik, jeden z mnoha. Mám ale radost, že Telefonující.cz tímto nehodlají skončit. Na dnešní tiskové konferenci představili dva konkrétní kroky, které by v boji proti českému oligopolu mohly pomoct.

Prvním je organizace klientů. Jděte na Telefonujici.cz a přidejte se. Organizaci tím dáte mandát. Už to nebude jen samozvaný spolek, bude mluvit za masu uživatelů.

Druhým krokem je podnět pro Evropskou komisi a český antimonopolní úřad za tzv. podbízivé ceny (§11/1/e zákona o ochraně hospodářské soutěže), který Telefonující  připravují. Slibují si od něj zákaz podnákladových cen, čímž se odstraní jedna z příčin neférově vysokých cen pro koncové spotřebitele.

Možná budete další administrativní podnět považovat za marný boj, ale podle mého názoru to má smysl. Čím víc bude tlak vidět nejen v médiích, ale i na úřadech, tím pravděpodobnější je, že se něco změní. Nezbývá než držet palce...

Diskuze (61) Další článek: Xiaomi Concept Space, to nejsou jen telefony. Vyzkoušeli jsme gadgety od Xiaomi

Témata článku: , , , , , Slib, Malý objem, SLI, Antimonopolní úřad, Modelový příklad, Čtyřčlenná rodina, Mandát, Tintin, Evropský průměr, Druhý krok, Česká republika, Telefon, Spolek, Medián, NÉST, Podnět