Light: 16 objektivů pro jednu dokonalou fotku

Slovo revoluce se často zneužívá, ale Light L16 revoluční opravdu je. Alespoň v konstrukci. Je svět připravený na 16 objektivů a 52 megapixelů?

Ve světě elektroniky se nestává úplně často, že přijde něco zcela nového. Fotoaparát Light L16 přesně takový je. Je to vlastně kombinace 16 fotoaparátů, čelní strana přístroje tak skýtá bizarní pohled na 16 průhledů 16 objektivů. Za 17. dírkou je modul infračerveného paprsku, který slouží pro automatické ostření.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přední stranu z třetiny zabírá grip pro držení přístroje, jinak je to pole otvorů s popisem základních parametrů objektivů.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Je to hotový guláš různých objektivů o různých parametrech. Optika je naskládaná podélně, takže přístroj není až tak tlustý. Obraz se do objektivů láme přes zrcátka (jen prostorově nejméně náročné „širokáče“ jsou vsazené napřímo).
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V reálu je to ještě bizarnější pohled. Naživo se s fotoaparátem seznámily zatím jen vybrané redakce, tyto snímky pochází od The Verge.com.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vše se ovládá přes 5" dotykový displej. Ve videu vidíme klasická gesta pro zvětšení pinch to zoom apod.

Smyslem tohoto nezvyklého konceptu je získat hromadu dat o fotografované scéně. Pět objektivů má široké ohnisko 35 mm, pět objektivů je na středních 70 mm a zbývajících šest na dlouhých 150 mm. Vzájemná kombinace tak umožní plynule zoomovat, data z více fotosenzorů potlačí šum a umožní fotit i za zhoršených světelných podmínek. Různě zaostřená scéna vyfocená v jeden okamžik také slibuje hrátky s dodatečnou hloubkou ostrosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle to má ve výsledku vypadat. Tři fotky s různým přiblížením pořízené z jednoho místa. Obrázky jsou prý srovnatelné s digitální zrcadlovkou a objektivem 35 mm F1,2. To je u zařízení o málo většího než mobil velmi působivé.

Skládat obraz z několika senzorů do jednoho snímku není nic jednoduchého, a tak bude hodně záležet, jak vývojáři z Light zkrotí algoritmy. Například funkce pro dodatečné rozmazání pozadí scény zkoušeli už mnozí výrobci mobilních telefonů, ale výsledky byly pokaždé tragické. Bude to se 16 kamerami jiné?

Jednotlivé senzory mají rozlišení 13 MPx, výsledný snímek bude mít až 52 Mpx. Je logické, že 16 fotoaparátů vygeneruje obrovský datový tok a ani zpracovaná snímek nebude nejmenší, takže Light L16 počítá s pamětí 128 GB. Pro přenos dat nechybí Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přesné rozměry výrobce neuvádí, ale L16 má velikostně blízko k přerostlému smartphonu. Jen je výrazně tlustší.

Vyjde tahle revoluce?

Před čtyřmi lety se objevil technicky zcela odlišný, ale podobně revoluční fotoaparát Lytro. I když se dostal do druhé generace (loni na jaře přišla plenoptická „zrcadlovka“), nemám pocit, že by se tento koncept výrazněji uchytil. Jak to bude s kombinací mnoha fotoaparátů v jednom přístroji? Fotografické weby po celé světě okamžitě označily Light za senzační náhradu zrcadlovek, ale pravda se ukáže, až novinka projde krutým sítem trhu.

A to ještě bude trvat. Light by se měl na trhu objevit ve druhé polovině roku 2016 za cenu 1699 dolarů (asi 50 tisíc korun). V průběhu listopadu však bude možné předobjednávat za 1299 dolarů, tedy asi 38 tisíc korun.

V mobilu Light nečekejte

U nových technologií se obvykle přemýšlí, jak je spojit či integrovat se smartphonem, který je dnes centrem elektronického ekosystému většiny uživatelů. Integrace do mobilu je však v tomto případě nepravděpodobná. Optika je objemná, miniaturizace by zhoršila optické kvality a i kdybychom se dostali na čtvrtinový objem, na mobil je to stále moc.

Diskuze (19) Další článek: Apple chystá druhou aplikaci pro Android. Apple Music.

Témata článku: , , Guláš, Výsledný snímek, Objekt, Pro +, Datový tok, Miniaturizace, F +, Dok, Objektiv, Zrcadlovka