Microsoftu se za poslední kvartál dařilo, ale Lumie rostou jen pomalu

Za uplynulé tři měsíce Microsoft utržil 23,2 miliardy dolarů, provozní zisk dosáhl 5,84 miliardy, čistý zisk meziročně poklesl o 13 % na 4,5 miliardy. Za nižším ziskem můžeme vidět vyšší náklady spojené s integrací mobilní divize společnosti Nokia a následnou restrukturalizací.

Klepněte pro větší obrázek

Společnost vykázala počet prodaných Lumií na celkem 9,3 milionu kusů (tzn. příjem 2,6 miliardy dolarů). Daří se prý hlavně v Evropě, ale vzhledem ke zmíněné integraci chybí srovnání s minulostí. Když ještě Lumie vykazovala Nokia (naposledy začátkem roku za výživné předvánoční období), bylo to 8,2 milionu kusů. Posun k lepšímu zde tedy je, ale stále to není žádná sláva!

Microsoft se pochlubil, že má již více než 7 milionů domácích předplatitelů Office 365, což je více než čtvrtinový meziroční nárůst. Firma sice ani tentokrát nezveřejnila, kolik se prodalo Surfaců, nicméně díky novému Surface 3 Pro vzrostly tržby na 908 milionů dolarů. Loni touto dobou to přitom bylo „pouze“ 400 milionů dolarů.

Prodeje OEM licencí Windows klesly o 1 %. Počítačů se tedy prodává stále méně, nicméně pokles už není tak velký jako v minulých letech a celý trh se snad začíná stabilizovat. To potvrzují i starší odhady Gartneru a IDC.

Dařilo se i Xboxům. V posledním čtvrtletí se jich prodalo 2,4 milionů. 

Pokud bychom tržby rozdělili na spotřebitelskou a podnikovou část, pak skupina Devices and Consumer (Windows, Office, Surface, Xbox, Lumia…) vydělala 10,96 miliard dolarů a meziročně si polepšila o 47 %. Podniková skupina Commercial (Windows Server, Exchange, Azure, podnikový Office a Windows…) vydělala 12,28 miliard dolarů a polepšila si tak o 10 %.

Diskuze (39) Další článek: Inbox: Takhle se má podle Googlu pracovat s e-maily

Témata článku: Microsoft, , , Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Micro, Poma, Poslední kvartál, Kvartál, Dar, Celý trh, Mic