Microweather: Ericsson promění mobilní vysílače v přesné srážkové radary

Český hydrometeorologický úřad spravuje dva srážkové radary, které v pásmu okolo 5 GHz zaznamenávají dešťové srážky nad naším územím. Jeden se nachází v srdci Brd, druhý pak na Drahanské vrchovině západně od Prostějova.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Česká srážkový radar na vrcholu Skalky (Drahanská vrchovina) a srážkový radar v podobě mikrovlnného vysílače

Ericsson se ve své poslední zprávě Mobility Report pochlubil experimentální technologií, která by mohla proměnit v podobný radar klasický mobilní vysílač. Déšť totiž upravuje charakter procházejícího signálu, a pokud tuto změnu zpracuje software, BTSka skutečně začne pracovat jako radar. Mobilní vysílače sice mají mnohem menší dosah než výkonné meteorologické radary, jenže vyspělý svět je jimi posetý, takže v důsledku by mohla taková radarová síť zaznamenávat srážky s mnohem větším rozlišením než současná technologie.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání obrovského rozdílu v rozlišení tradičního srážkového radaru a mikrovlnného radaru na mobilním vysílači

Ericsson na projektu Microweather spolupracuje s meteorologickým úřadem ve Švédsku, a přestože je zatím výzkum na samotném začátku, podle současných výsledků funguje a proměna mobilního vysílače ve srážkový radar je ke všemu mnohem levnější než budování toho velkého.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání meteorologického srážkoměru, klasického srážkového radaru a mikrovlnného radaru na mobilním vysílači

PS: Škoda, že u nás 99 % vysílačů nese značku Huawei...

Diskuze (19) Další článek: Chcete surfovat neomezeně? Do konce měsíce pospěšte k EriMobile

Témata článku: Ericsson, , , , Klasický mobil, Micro, Mobilní vysílač, MOBI, Déšť, Vysílač, Rada, Pro +, Současná technologie, Eri, Mic, Pře, Proměna, Mobil, Sraz, Vyspělý svět, Prostějov