Miliardy v tísni: daňovým poplatníkům hrozí, že zaplatí za krizové volání

Nová tísňová linka 112 by měla efektivněji chránit životy a majetek. Má dokonale propojit hasiče, zdravotnické záchranáře a ochránce zákona. Systém by měl umožnit přesné určení polohy zasahujících vozidel, rychleji a lépe koordinovat veškeré záchranné práce. Na záměru za dvě miliardy korun (85 % má uhradit EU) se chce podílet spousta dodavatelů. Jenže systém vzniká chaoticky, výběrová řízení nejsou nastavena v souladu se zákonem, hrozí časový skluz a nebezpečí, že peníze z eurofondů nemusejí přijít.

Klepněte pro větší obrázek  

Systém linky 112 má mít čtyři pilíře – Národní informační systém integrovaného záchranného systému a vlastní standardizované krajské projekty, jež vytvářejí hasiči. Obdobné centrály budují policisté a krajské záchranky. Ovšem už v koncepci budování celé „stavby“ je značný nepořádek. Zatímco hasiči si zvolili jako partnera (soutěžitele požadovaného hardwaru a softwaru) specializovanou dceřinou firmu České pošty, Policejní prezidium ČR si vypisuje výběrové řízení samo. Aby byl zmatek úplný, záchranky budou poptávat potřebný sortiment jednotlivě po krajích.

Místo toho, aby nejprve vznikl zastřešující národní systém a podle jeho hardwarových a softwarových potřeb se dobudoval až do posledního kabelu směrem dolů na lokální operační střediska, rozjíždí se soukolí výběrových řízení, u něhož není jasné, zda skončí do konce roku 2014, na kterém trvá EU.

Klepněte pro větší obrázek 
Radek Šmerda (Foto: E15, Robert Zlatohlávek)

„Tento projekt patří mezi ty, kvůli kterým jsem se rozhodl odejít ze státní správy. Nikdo nechce převzít odpovědnost a rozhodovat. Tento projekt podle mě už předem zkrachoval. A to kvůli osobním animozitám a nízkému intelektu některých lidí, kteří jej řeší,“ říká bývalý náměstek ministra vnitra Radek Šmerda, pod něhož IT zakázky v resortu spadaly.

Za největší problém považuje skutečnost, že Policejní prezidium odmítlo (na rozdíl od hasičů) využít pro nákup techniky a softwaru systémového integrátora – specializovaný závod České pošty, na jehož optických kabelech a systému spojení bude záchranný systém ve finále provozován. Tomuto modelu dal zelenou jak antimonopolní úřad, tak vláda, které Šmerda model budování záchranného systému loni v březnu předkládal. Navíc bylo řešení přes Poštu předjednáno s Evropskou komisí.

Především kvůli solitérnímu chování Policejního prezidia je ale všechno jinak: neúspěšní uchazeči v policií vypsaném výběrovém řízení se mohou proti výsledkům odvolávat do aleluja a ohrozit finiš a spuštění systému. Stejně jako čerpání dotací z evropských fondů. „Lidé mohli reálně vidět, že se něco zlepšilo. Vždyť o co jiného než o ochranu zdraví a majetku má jít. Jenže kvůli debilitě, a to je medicínský termín, některých bývalých funkcionářů Policejního prezidia bych považoval za zázrak, kdyby projekt dopadl dobře a byl skutečně kofinancován z evropských peněz,“ zlobí se bývalý Kubiceho náměstek.

Diskuze (9) Další článek: První dojmy z hliníkového Huawei Ascend P6 [video]

Témata článku: , , Skluz, Nepořádek, Mil, Majetek, Solitér, Optický kabel, Záchranný systém, Časový skluz, Pop, Intelek, Volání, Dan, Tísňová linka, Kříž, Daň