„Neomezená data“ jsou omezená. Rozsuďte operátora a uživatele

Obrátil se na nás čtenář s tím, že neomezený vánoční internet od Vodafonu není až tak neomezený. Poskytl nám několik docela přesvědčivých důkazů o tom, že Vodafone po překročení 50 GB zpomalil jeho připojení na 1 Mbit/s.

Zeptali jsme se tedy přímo ve Vodafonu a tady je reakce tiskové mluvčí Markéty Kuklové: „Uplatňujeme oprávněné řízení datového provozu (network management), které flexibilně upravujeme. Děláme to proto, aby všichni zákazníci mohli využít službu v nejvyšší kvalitě a naplno. Znamená to, že některým zákazníkům se při extrémně neobvyklém využití sítě může služba zpomalit. Nicméně všichni zákazníci z této nabídky profitují.“

Mezi řádky čteme něco jako „ano, kdo datuje extrémně hodně, bude zpomalen“. Operátoři si zaslouží pranýř za hodně věcí, které shrnujeme ve článku se vztyčeným prostředníčkem, ale nemyslím si, že by tohle byla jedna z nich.

Jistě, když operátor oznámil neomezenou službu, dalo se čekat, že někdo zkusí najít hranici. Stejně pravděpodobné bylo, že ji najde. Nebudu hájit operátora, ani uživatele, který smartphone používal jinak, než je obvyklé (evidentně i pro něj samotného). Soud nechám na vás – hlasujte v anketě:

  1. Vodafone slíbil neomezený internet, měl dodat neomezený internet.
  2. Uživatel to přehnal. Datový tarif s FUP 50 GB a následným zpomalením na 1 Mbit/s opravdu není neomezený, ale za 99 Kč/měs. (minimální cena měsíčního internetového balíku u Vodafonu) je to velmi slušná nabídka.
Diskuze (216) Další článek: Samsung ukončuje Fitness with Gear. Data přesune do S Health

Témata článku: , , , Operátor, Pranýř, Neo +, Data, Slušná nabídka, Neo,