Nokia 603: parádivá Belle [recenze]

Svěží novinka s barevnými kryty pracuje se systémem Nokia Belle. Nokia 603 má kvalitní displej, svižný procesor, 5Mpx fotoaparát i NFC.
Kapitoly článku

Nokii 603 známe už nějaký ten čas. Finové ji představili ještě minulý rok, původně se do prodeje v ČR ani neměla dostat. Nakonec Nokia ale situaci přehodnotila a dost možná jednu z posledních symbianových novinek na české pulty poslala. V rodině se systémem, kterému se aktuálně říká Nokia Belle, bychom model 603 podle výbavy mohli zařadit někam mezi modely Nokia 700 a Nokia 701. Zpracování a použité materiály je ale o něco levnější, proto testovaná novinka patří označením do šestkové řady.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 603 na oficiálních fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • povedený design Lumie 710, vyměnitelný zadní kryt
  • kvalitní IPS LCD displej
  • podpora 3G včetně HSDPA a HSUPA
  • bezplatná hlasová navigace
  • možnost připojit USB klíč díky funkci USB host
  • rychlé reakce prostředí Nokia Belle, svižný chod

Hlavní nedostatky:

  • použití microSIM karty
  • foťák bez aufokusu a LED blesku
  • přehrávač videa bez podpory DviX a XviD
  • chybí Wi-Fi hotspot

Nokia 603
69 %
rozměry a hmotnost: 114 × 57 × 12,7 mm, 110 g
displej: 3,5'', kapacitní IPS LCD, 360 × 640, 210 DPI
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (pět pásem), GPRS, EDGE, HSPA (14,4|5,76 Mb/s)
konektivita: microUSB, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC, 3,5mm jack
paměť: uživatelská 2 000 MB, operační 512 MB RAM, baterie: ? mAh
procesor: ARM1176 (1× ARM1176, 1 000 MHz)
operační systém: Symbian Belle
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (1 280 × 720)
cena: předběžná 6 000 Kč

Volte pestré barvy

Nokia 603 na nás už při prvním kontaktu zapůsobila velmi příjemně. Rozumná dávka stylu jí rozhodně nechybí, oslovit by proto mohla zejména mladší generaci. Do očí bije náramná designová podobnost s Lumií 710. K nám na test dorazila asi ta nejnudnější černá varianta s černým matným zadním krytem, ale dost možná že právě takové konzervativní provedení bude nakonec prodejně nejúspěšnější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z přední strany byste si Nokii 603 klidně mohli splést s Lumií 710

Novinka je přitom k dispozici v mnohem pestřejších barvách. Odnímatelný zadní kryt telefonu je v nabídce v černé, bílé, růžové, zelené, žluté a modré barvě. Přední část telefonu je buď bílá nebo černá. Jakou variantu a barevnou kombinaci si zvolíte, je jen na vás. Nokia však do balení více krytů nepřibalí, dokoupit si je budete muset samostatně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejinak je tomu zezadu, pod mřížkou reproduktoru ale vidíme název

Finského producenta musíme pochválit za příkladné zpracování. Telefon nevrže ani při silném stlačení a celkově působí velmi pevně. Vyměnitelný zadní kryt baterie drží na svém místě jako přibitý. O jeho případné samovolné uvolnění se proto nemusíte obávat. Přitom samozřejmě oceňujeme, že zde zachovala možnost uživatelsky vyjímatelné baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod displejem najdeme trojici tlačítek slitých v jedno, nad displejem je sluchátko a čidla

Některé kryty Nokie 603 mají lesklý povrch (jde převážně o ty barevné), naše černá je matná. V případě pestrobarevných provedení jsou kryty s lesklým povrchem obzvlášť přitažlivé na pohled. Tmavší verze jsou zase imunnější vůči ulpívání nečistot a otisků. Proto při výběru barevné kombinace mějte zčásti na paměti i praktické hledisko.

Zbytečná microSIM

Nokia 603 padne do rukou naprosto dokonale, telefon představuje velikostní ideál pro většinu mužských i ženských rukou. Ostré hrany přední stěny přecházejí postupně do příjemně oblých linií. Díky hmotnosti necelých 110 gramů se tak telefon při rozměrech 113 × 57 × 12 mm ovládá velmi komfortně. Designové tvarové provedení se Nokii opravdu povedlo a ani se nedivíme, že jej využila po Lumii 710 podruhé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černý kryt je jako jeden z mála z matného materiálu, takže na něm nebudou vidět otisky

Na hranách telefonu se schovává vše potřebné. Vpravo najdeme ovládání hlasitosti a spoušť fotoaparátu. Levá a spodní hrana je zcela prázdná. Výrobce umístil všechny konektory na horní stěnu, kde najdeme 3,5 mm jack, microUSB konektor i zapínací tlačítko. V pravém dolním rohu je ještě očko na poutko šňůrky či přívěsku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokii chválíme za vypolstrování zadního krytu, naopak odpustit si mohla vynucování microSIM karty

Zadní stěnu okupuje pouze výrazná mřížku reproduktoru a objektiv fotoaparátu. Ten není chráněn žádnou krytkou, avšak jeho mírně zapuštění do těla telefonu by mělo eliminovat jakékoliv poškození. Po sejmutí zadního krytu telefonu získáte přístup k baterii. Li-Ion akumulátor, který novinku udrží v chodu něco přes dva dny, nabídne kapacitu 1 300 mAh. Samozřejmě při šetrném zacházení se dá výdrž baterie ještě prodloužit. Pokud však Nokii 603 budete výrazně "ždímat", na noc bez nabíječky zapomeňte.

Klepněte pro větší obrázek
MicroUSB konektor umí telefon i nabíjet, zapínač displeje na vrchní hraně není zrovna praktický

Když už jsme u snímání zadního krytu, máme velkou výhradu vůči umístění microSD karty pod kryt telefonu. Další věc, která může mnohým uživatelům vadit je fakt, že Nokia 603 podporuje výhradně microSIM karty. Pokud si vaši SIM kartu oříznete, na vložení do jiného telefonu budete muset využít adaptér, což není moc ideální řešení. MicroSIM zkrátka stále není standard a během používání nejednou natrefíte na situace, kdy budete tímto aspektem limitováni.

Kvalitní obraz

Nokia 603 disponuje stejným IPS LCD displejem, jako má Nokia 701. Úhlopříčka měří 3,5 palce. Displej je opět vybavený technologií ClearBlack, která zajistí věrnější zobrazení a sytost barev (zejména černé). Panel zobrazí 16 milionů barev a nabídne klasické symbianovské rozlišení 360 × 640 bodů.

Displej má výborné pozorovací vlastnosti. Vyniká nejen v interiéru, ale i na přímém slunci, kde s čitelností nebudete mít nejmenší problém. Jeho doménou je také velmi dobrá přirozená barevnost a přijatelně jemné zobrazení. Sice to není Super AMOLED, ale k baterii by měl být i tak relativně šetrný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační lišta a na pozadí spuštěné aplikace v multitaskingu

Pod dotykovým displejem leží na přední stěně telefonu trojice hardwarových tlačítek. Slouží pro příjem a ukončení hovoru a vstup do hlavní nabídky. Stejně jako u Lumie 710 jsou všechna tlačítka slitá v jednu klávesu, proto namačkávání středu není tak jisté, jako u bočních telefonních sluchátek. Dlouhým stiskem středního tlačítka se spustí manažer spuštěných aplikací.

Témata článku: Nokia, , , HTC Wildfire, HTC Wildfire S, Huawei Sonic, Nokia 603, Nokia 700, Nokia 701, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Ace, První kontakt, Vybavený Huawei, Český internet, Kvalitní obraz, Mnohý uživatel, Svižný chod, Pozorovací vlastnost, Výrazný nedostatek, Černý kryt, Jemné zobrazení, GPS Info, Doprovodné příslušenství, Praktická funkce, Hudební knihovna