Nové Lumie a Win 10 Mobile se neprosazují. Ani v rámci jedné platformy

Microsoft v prvním čtvrtletí letošního roku prodal velmi málo Lumií a Windows 10 Mobile pro něj přestal být prioritou, byť úplně opustit mobilní byznys firma zatím nechce. Podrobněji se pod pokličku ekosystému okolo mobilních Windows podívala agentura AdDuplex, která zveřejnila několik zajímavých grafů.

Klepněte pro větší obrázek

První z nich ukazuje zastoupení jednotlivých typů smartphonů s platformou od Microsoftu. Nejpoužívanější je aktuálně Lumia 535, která na pozici nejrozšířenějšího telefonu s Windows vystřídala dva a půl roku starou Lumii 520. Poněkud smutnou zprávou je, že do první desítky se nedostala žádná Lumia, která již na trh přišla s Windows 10 Mobile.

Klepněte pro větší obrázek

Další graf ukazuje, proč tomu tak je. Zastoupení nejnovější verze systému je pouze u 9 % zařízení. Naprostá většina uživatelů microsoftí platformy má nainstalovaný Windows Phone 8.1. Některé modely s touto verzí lze sice upgradovat na Windows 10 Mobile, ale postup to není úplně uživatelsky jednoduchý, a tak na aktualizaci mnoho uživatelů starších smartphonů nechává bez povšimnutí.

Diskuze (161) Další článek: Samsung Galaxy Note 6: 256GB ROM a konektor USB Type-C

Témata článku: Microsoft, , , , Microsoft Lumia 535, Microsoft Lumia 535 Dual SIM, Rám, Zajímavý graf, PLA, Plát, MOBI, Nov, Win, Naprostá většina, Mobil