Novela míří do Parlamentu. Zvýšila se pokuta pro operátory, vypadl zákaz podpultových nabídek

Premiér Bohuslav Sobotka po převzetí dočasného vedení Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) usilovně pracoval na zfinalizování novely Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK). Vláda ji přijala v podobě, která má za cíl posílit práva spotřebitele a zvýšit pravomoci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Spotřebitel bude mít právo bez sankce odstoupit od smlouvy v případě zhoršení podmínek ze strany operátora oproti původní dohodě. Zrychlí se přechod zákazníka k jinému operátorovi včetně převedení telefonního čísla – nově celý proces včetně výpovědí a samotného přenosu nesmí trvat déle než 10 dní.

Vypuštěna byla také kontroverzní pasáž, zakazující podpultové nabídky pro zákazníky z řad spotřebitelů. Ačkoli se návrh mohl na první pohled zdát jako spravedlivý, v praxi by snadno mohlo dojít k zabetonování cen pro individuální zákazníky a naprostému vymizení konkurence ve spotřebitelském segmentu. To by hrálo do karet zejména nejsilnějším hráčům na trhu. Šušká se, že tuto klauzuli do návrhu narychlo vpašoval odvolaný ministr Mládek se svými náměstky na přání některých operátorů.

Novela má začít platit ještě před volbami

K lepší ochraně spotřebitelů má přispět i posílení pravomocí ČTÚ. Zvýší se prostor pro ukládání pokut ze strany ČTÚ s tím, že úřad bude moci nově uložit pokuty podle procenta z obratu, a to až do výše 10 %. Maximální pokuta by tak při současných ročních tržbách operátorů mohla činit i malé jednotky miliard korun.

Dalším záměrem novely je ošetření přechodu na modernější formát digitálního televizního vysílání DVB-T2. Jde o základní pilíř realizace Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, schválené usnesením vlády v červenci loňského roku. S přechodem na formát DVB-T2 se uvolní pásmo 700 MHz, se kterým se do budoucna počítá jako s klíčovým při budování sítí 5G.

Premiér na tiskové konferenci po jednání vlády:

Novela ZoEK nyní poputuje do Parlamentu, kde o ní už na dubnové schůzi budou hlasovat poslanci ve zkráceném dvacetidenním režimu ve třech čteních s připomínkovým řízením. Cílem je novelu prohlasovat a schválit ještě do voleb. Sobotkovi se nepodařilo prosadit návrh na projednání v ultrarychlém režimu podle paragrafu 90 jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Diskuze (65) Další článek: T-Mobile zkracuje provoz na infolince. Nepřetržitě bude řešit pouze urgentní požadavky

Témata článku: , , , , , , , , , , Celý proces, Telekomunikační zákon, Nov, Operátor, Parlament, Pro +, Paragraf, Zak, Mir, Realizace, Individuální zákazník, Sněm, Televizní vysílání, Zhoršení, Novela