Oblíbený WhatsApp bude zdarma. Možná jste ani nevěděli, že je placený

Pokud nepatříte k dlouholetým uživatelům messengeru WhatsApp, možná ani nevíte, že se jedná o placenou službu. V prvním roce je její používání zdarma, za každý další rok si majitel služby Facebook účtoval symbolických 99 centů (cca 25 Kč). S tím je ale teď konec, WhatsApp bude nadále bezplatný. Firma to uvedla na svém blogu. Zrušení předplatného je hlášeno od dnešního dne, ale může trvat několik týdnů, než postihne všechny verze aplikace a její mutace pro různé mobilní platformy. Pokud vám zrovna začíná období, kdy máte za službu platit a je vám líto jednoho dolaru, zkuste si dát pár dní whatsappového půstu.

Klepněte pro větší obrázek
WhatsApp se chce přiblížit miliardě uživatelů, proto ruší poplatek 99 centů

Důvodem pro zrušení poplatku nebyl rozhodně nezájem o službu. WhatsApp je se svými 900 miliony uživatelů hned po Facebook Messengeru druhým nejpoužívanějším „kecálkem“ na světě. Nešlo ani o cenovou nedostupnost, jako spíše o překážky při placení. Úhrada totiž probíhala přes platební kartu a spousta uživatelů bez vlastního účtu a karty byla znevýhodněná.

Nabízí se otázka, jakým způsobem bude nyní Facebook službu financovat. Roční dolarové předplatné bylo totiž jediným zdrojem příjmů – služba je jinak zcela prosta reklam a jiných monetizačních nástrojů. Zobrazování klasických reklam uvnitř aplikace se obávat nadále nemusíme, Facebook však zkusí nabídnout reklamní sdělení firmám a korporacím. V praxi to může vypadat tak, že čas od času obdržíte zprávu jménem nějaké společnosti s nabídkou produktu nebo jiným sdělením. Jak často by případná reklamní sdělení chodila, zatím není jasné.

Diskuze (23) Další článek: Microsoft Lumia 950: ukázková galerie časopisu Computer

Témata článku: , , , , , Dlouholetý uživatel, Pláč, Plac, Oblíbený whatsapp, Videokonference, Žďár, PLA, U Messengeru