Oppo Find 7 a Find 7a: ze 13 megapixelů vykouzlí 50

Oppo Find 7 je prvním smartphonem, který dokáže pořizovat fotografie v 50Mpx rozlišení. Přitom ale obsahuje „pouze“ 13Mpx snímač.

Čínské firmy se stávají čím dál sebevědomějšími a jejich nové produkty si nezadají se světovou oborovou špičkou. Důkazem je nový smartphone Oppo Find 7. Výrobce Oppo jej dnes představil na opulentní tiskové konferenci v Pekingu, která si nezadala s podobnými představovacími akcemi Samsungu, Sony a dalších velkých výrobců. Samotný smartphone staví na schopnosti pořizovat fotografie v 50Mpx rozlišení. To je zatím nejvyšší hodnota u fotoaparátu zabudovaného do mobilu.

Klepněte pro větší obrázek

Skutečnost je taková, že Oppo Find 7 obsahuje „klasický“ 13Mpx CMOS snímač Sony, který používají i ostatní čínští výrobci (např. Gionee nebo Alcatel). Oppo jej ale doplnilo o technologii Pure Image 2.0, díky které fotoaparát velmi rychle za sebou vyfotí 10 snímků stejné scény. Z této množiny postprocesor vybere čtyři nejlepší snímky a z nich softwarově „sečte“ výsledný snímek v rozlišení blížícím se 50 Mpx (8 160 × 6 120 bodů). Tuto funkci výrobce nazývá Super Zoom.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka fotografií: celý snímek a výřez 1 : 1 (foto: Engadget.com)

Jde tedy sice o softwarový trik, ale první snímky z telefonu nevypadají špatně a zachovávají detaily, i když je vyzvětšujete na maximální velikost. Logicky větší bude fyzická velikost snímků, jedna fotka zabere zhruba 10 MB. Vnitřní paměť telefonů bude přitom podle submodelu 16 GB (Find 7a) nebo 32 GB (Find 7), paměťové karty microSD jsou podporovány až do velikosti 128 GB. Dalšími taháky vestavěného fotoaparátu jsou světelnost f2.0, HDR s možností vytváření GIF obrázků a natáčení 4K videa (30 fps) v režimu videokamery.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zepředu poznáte telefon podle prosvícené brady, vestavěná dioda slouží k notifikacím

Rozdílnost modelů Find 7 a Find 7a spočívá kromě jiné vnitřní paměti také v odlišném zpracování těla a použití rozdílných komponent. Vyšší Find 7 určený primárně pro globální trh se chlubí 2K (QHD) displejem s rozlišením 2 560 × 1 440 bodů, čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, 3 GB RAM a baterií s kapacitou 3 000 mAh. Find 7a (v Číně nazývaný i jako Find 7 Lite) má trochu skromnější výbavu: čtyřjádro Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz, 2 GB RAM, FullHD displej, baterie 2 800 mAh; přesto jde stále o špičkově vybavený přístroj. Úhlopříčka displeje je u obou modelů stejná a dosahuje 5,5 palce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze zadní strany je zpracování konvenčnější

Jednotlivé verze od sebe poznáte vizuálně podle zpracování zadního krytu, lépe vybavený Find 7 má záda s texturou karbonového vlákna, u Find 7a je to hladký bílý nebo černý plast. Oba modely jsou určeny pro LTE sítě a pracují s nadstavbou Color OS 1.2 nad Androidem 4.3. Oppo použilo technologii pro rychlé nabíjení VOOC a zvukové vylepšení MaxxAudio. Rám telefonu je vyroben ze slitiny hliníku a titanu. Nižší specifikace Oppo Find 7a bude v prodeji za 499 dolarů v polovině dubna, na vyšší model Find 7 bude třeba počkat do června a připlatit si dalších 100 dolarů. Telefony se objeví také v evropském e-shopu, cena v eurech by neměla být výrazně vyšší než po přepočtu z dolarů.

Diskuze (37) Další článek: Rescape: Rozšířená realita, která promění kancelář v bitevní pole

Témata článku: Oppo, , , , , , Mega +, Opp, Nejvyšší hodnota, Fin, F +, Mega, Megapixel, Představovací akce, Výsledný snímek, Vybavený přístroj,