Plánujete koupit iOS aplikaci? Udělejte to hned teď, Apple zdraží

Jak si můžete přečíst v původním článku níže, Evropská Unie zkomplikovala život všem, kdo se živí prodejem digitálních komodit – typicky hudby a softwaru. Níže popisuji obecné dopady nové legislativy, teď pro vás mám konkrétní změny, které Apple oznámil svým vývojářům. K přizpůsobení novým účetním předpisům se přidaly kurzové posuny mezi eurem a dolarem a výsledkem je plošné zdražení všech aplikací.

Stane se tak v příštích 30 hodinách, pokud se tedy rozhodujete o koupi aplikace, doporučuji rozhodnutí urychlit, abyste nakoupili ještě za původní cenu. Konkrétní výše zdražení není známá, a u různých aplikací se bude lišit, odhady se točí mezi 10 a 25 %, ale jistě to budeme vědět až po změně cen.

Klepněte pro větší obrázek
Google je v naprosto stejné situaci, ale řeší ji jinak, případné zdražení nechává na vývojářích.

Via Business Insider


Původní článek vyšel 30. prosince 2014 s tímto nadpisem:

Nová legislativa EU zdraží aplikace a přidělá vrásky vývojářům

Dosud to fungovalo tak, že na území EU prodané aplikace se danily v Nizozemí, tedy taxou 15 %. To se pochopitelně nelíbilo Evropské Unii, a tak přichází změna. Už od 1. ledna 2015 se bude danit podle sazeb v jednotlivých zemích, u nás tedy 21 %.

EU tak ve většině případů dostane větší díl koláče a jen na vývojářích, jestli se spokojí s menším, nebo své aplikace zdraží a ve výsledku všechno odskáče uživatel. Stejné to bude s online prodávanou hudbou, filmy nebo elektronickými knihami, zkrátka veškerým digitálním zbožím.

Nová legislativa znamená složitější administrativu pro provozovatele digitálních obchodů. Zatímco dosud účtovali vše v jednom místě a jednou taxou, od ledna na ně jen v EU čeká 75 daňových tarifů. Pro Google, Apple a Microsoft to znamená jednorázové nastavení systémů a můžeme předpokládat, že se s tím bez větších problémů vyrovnají. Na vývojářích je i nadále jen volba ceny.

Klepněte pro větší obrázek
Jen jeden ze stovek podobných příspěvků na sociálních sítích...

Horší to budou mít výrobci počítačového softwaru, nebo drobní hudebníci, kteří své digitální dílo prodávají přímo na svých webech. Na ně čeká úplně stejná úprava systémů, a v jejich měřítku to už může znamenat daleko větší problém. Právě tyto drobnější firmy se ozvaly formou petice.

Tato nová legislativa je známá už několik měsíců, velký humbuk kolem hashtagů #VATmoss #VATmess se však na sociálních sítích roztočil až teď, kdy do začátku platnosti nového systému zbývá jen pár dní. Právě ti nejdrobnější podnikatelé tak jen těžko stihnout zareagovat...

Via Telegraph, více na Finanční Správa

Diskuze (87) Další článek: O2 se bude dělit, vyčlení infrastrukturu

Témata článku: Apple, , Plán, #Apple, APP, Nový účet, TED, Nová legislativa, Apple a Microsoft, PLA, Plošné zdražení, Velký humbuk, Finanční správa, E-kniha