Počet LTE vysílačů se blíží hranici 8 000. Území je pokryto z 80 % procent

Blíží se konec roku, je na čase bilancovat. Víte, jak se pozná, že pokrytí LTE už je na dobré úrovni? Operátoři vám krom procentuálního pokrytí populace jasně odpoví i na otázku, kolik procent území mají pokryto... Aktuálně by to u všech operátorů mělo být okolo 80 %, což už je číslo, za které se operátoři (asi) nestydí, a tak nemají problém ho sdělit. Nárůst počtu vysílačů potvrzuje i ČTÚ, dle jeho listopadové monitorovací zprávy bylo k 30. listopadu v trvalém provozu 5 612 LTE BTS v pásmu 800 MHz a 2 102 ve zkušebním provozu.

Klepněte pro větší obrázek
Není to ještě dokonalé, ale LTE najdete už na kdejakém „konci světa“.

Celkový počet BTS se tak přibližuje k osmitisícové hranici. Tuzemský regulátor má na starost také stížnosti na rušení příjmu digitální televize a v listopadu přijal 683 hlášení na rušení signálu. Předposlední měsíc letošního roku jich pak vyřídil celkem 568, základnová stanice byla zdrojem rušení zhruba ve 30 % případů. Pokud máte to štěští a symbol LTE (4G) se vám na displeji objevil teprve nedávno, pak berte na vědomí, že některé základnové stanice ve zkušebním provozu mohou být během vánočních svátků vypnuty:

Co se týče pokrytí, na svých stránkách operátoři stále uvádějí jen hezčí procento pokrytí populace, konkrétně Vodafone tvrdí, že aktuálně pokrývá 98 % populace, T-Mobile do konce roku slibuje 96 % a O2, že pokrývá „více, než 95 % obyvatel“. Na uvedených stránkých si také můžete najít informace o čerstvě pokrytých lokalitách a místech, která „jsou ve frontě“.

Jak jste spokojeni s LTE pokrytím?

Diskuze (42) Další článek: Kolonožka je jako Segway. Jen menší a levnější

Témata článku: , , , , , , Rok slibů, Počet, Tuzemský regulátor, Území, Zkušební provoz, LTE-V, Pro +, LTE BTS, Vysílač, Konec roku, Hra