Pražský soud podpořil Uber, ale ohrožení rozhodně nekončí

Maďarsko nedávno zakázalo „alternativní taxi“ Uber a podobné snahy byly také v České republice. Zákaz služby UberPop požadovalo sdružení několika taxislužeb. Soudkyně Městského soudu v Praze Zuzana Čížková žádost o předběžné opatření zamítla.

Co mě však znervózňuje, je odůvodnění, které se zaměřuje na formu právního útoku, nikoliv na podstatu věci samotné: „Účelem předběžného opatření je řešit jednání či situaci nastalou krátce před podáním návrhu na nařízení předběžného opatření, nikoli jednání či situaci trvající měsíce, ba dokonce léta. (pozn. red.: Uber v Praze funguje asi dva roky) Soud je tudíž toho názoru, že není dán naléhavý zájem na nařízení předběžného opatření uvedeného ve výroku tohoto usnesení.“

Znamená to snad, že je český Uber do budoucna v ohrožení? Jisté jsou dvě věci. 1) Klasičtí taxikáři se jen tak nevzdají. Ostatně jejich zástupce už se nechal slyšet, že připravuje klasickou žalobu. 2) Taxikáři se opravdu mají čeho bát, protože kdo vyzkoušel Uber, jistě potvrdí jeho výhody.

Klepněte pro větší obrázek
Aktuální působnost českého Uberu. Koncem roku se chystá také do Brna.

Jak to může dopadnout? Všimněte si, že taxikářům vadí hlavně levnější forma Uberu – UberPop. V Německu už mají obdobný souboj za sebou a tam to odpadlo zrušením UberPop, vznikla služba UberTaxi, jejíž řidiči musí splnit stejné požadavky, jako klasičtí taxikáři.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka mobilní aplikace Uber.

Via iDnes.cz

Diskuze (10) Další článek: Bomba pravdy. Nintendo přiznává, že Pokémoni jeho zisky moc nevylepší

Témata článku: , , Taxikář, Podpor, Předběžné opatření, Soud, Ohrožení, Ekonomika