Při chůzi koukat do mobilu? USA plánují pokuty až 6 000 Kč

Návrh zákona ve státě New Jersey plánuje zavést pokuty (či dokonce vězení) za to, že člověk bude za chůze po veřejných komunikacích používat smartphone či jiné elektronické zařízení. Podobně jako při řízení má výjimka platit pro hands-free.

Klepněte pro větší obrázek
Tahle cedule je dílem umělce, ale brzy by se po Americe mohly začít objevovat první skutečné. Obr. via Mashable 

Podle Mashable se v současnosti mluví o sankcích ve výši 50 dolarů (asi 1 200 Kč), nebo až 15denním vězení. Podobný návrh čeká na schválení i na Havaji – při přechodu ulice s mobilem v ruce bude hrozit pachateli pokuta ve výši 250 dolarů (asi 6 000 Kč).

V žádném státě však dosud obdobný zákon vztahující se na cyklisty nebo chodce nebyl přijat. Jednalo se o nich i v jiných státech, ale Arkansas, Illinois, Nevada či New York podobnou legislativu zamítly.

Příznivci návrhu zákona přirovnávají tuto činnost k neukáznění přechodu ulice a dodávají, že polovina z pokuty by putovala na zlepšení osvěty týkající se rizik vyplývajících z nepozornosti při chůzi. A přestože se názory na takové zákazy liší, většina lidí se shoduje s potřebou vzdělávat a seznamovat lidi s riziky rozptýlení a nesoustředění se při chůzi.

Diskuze (11) Další článek: Karalux pozlatil Samsungy Galaxy S7 a S7 Edge 24karátovým zlatem

Témata článku: , , Cedule, Nevada, Hands-free, New Jersey, Jersey, Elektronické zařízení, PLA, Arkansas, Illinois, Mashable, Mobil, Havaj, Hands Free, Příznivci, Návrh zákona, Plán, MOBI