První komerční zařízení pro sítě 5G nepřijdou dříve než v roce 2020

Mobilní sítě páté generace, zkráceně 5G, jsou sice hudbou budoucnosti, ale ta není vzdálená natolik, aby už nyní nemělo smysl o ní mluvit (a psát). Většina poskytovatelů internetového připojení, ať už jsou to operátoři nebo poskytovatelé pevného připojení, potvrzuje, že 5G bude velká věc. Jedna síť, která sjednotí takřka veškerý komerční komunikační provoz – hlas, obraz, data a tedy komunikující lidi i stroje.

Klepněte pro větší obrázek

5G se zatím nachází ve svém raném období, kdy se formují standardy, významné telekomunikační a technologické firmy se domlouvají, „jak by to nejlépe a nejefektivněji mohlo celé fungovat“. Analytická společnost Strategy Analytics k tomu vydala poměrně přehledný ilustrativní diagram, který ukazuje, že nyní v roce 2016 se nacházíme ve velmi důležitém bodě, kdy se formují veškeré technické požadavky, zpracovávají se hodnotící kritéria a vše směřuje k otevření cesty k úspěšné implementaci 5G.

Prakticky všichni významní hráči z řad dodavatelů síťové infrastruktury (Ericsson, Nokia, Huawei) a operátorských skupin (AT&T, Sprint, Verizon, TIM, Deutsche Telekom, Vodafone Group, Orange, Telefónica, SK Telecom, KT, China Mobile, Singtel, Telstra) jsou v nějaké fázi přípravy na 5G. Většina odborníků se shoduje, že rokem R pro 5G bude 2020. Dříve nemá smysl novou technologii spouštět, protože uspěcháním by se mohly přehlédnout některé technologické detaily nebo pasti. Z tohoto pohledu je také zřejmé, že první modemy, a tím pádem i koncová komerční zařízení pro 5G (smartphony, jednoúčelové datové terminály) nebudou na trhu dříve než za 4 roky.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (15) Další článek: Týden mobilně 351: Čtvrtstoletí českých telekomunikací a budoucí bestseller od Xiaomi

Témata článku: , , , , , , SK Telecom, Zář, Sít, Pevné připojení, Sprint, Internetové připojení, Velká věc, První modem, Verizon, Operátorských, Vodafone Group, Pro +, Zařízení, Komerční zařízení, Analytická společnost