První pevné spojení nervů: robotická ruka vrátila pacientovi hmat

Švédským lékařům se nedávno povedl výjimečný kousek – muži s amputovanou rukou natrvalo voperovali robotickou protézu, která je připojena k pažní kosti, svalstvu a jeho nervovému systému. Pacient ruku díky sérii čidel může plně ovládat svojí myslí, a co je mnohem významnější, v ruce má také díky externím čidlům také cit.

Klepněte pro větší obrázek 
Robotická ruka, která je napevno voperována a připojena k pacientovu tělu (obr.: Chalmers University of Technology)

První operaci lékaři provedli už v lednu 2013, kdy chtěli vyzkoušet, jak bude trvalé propojení nosného systému stabilní v dlouhodobém horizontu. Letos na jaře pak Švédové provedli další sérii operací, v nichž napevno propojili nervová vlákna svalů pacientovy ruky a elektrody robotické ruky. Výsledky pokusu nyní publikovali s časopisu Science Translational Medicine s tím, že jsou extrémně pozitivní.

 „Protéza pacientovi kromě schopnosti konat běžné životní činnosti vrátila i cit, a to na překvapivě vysoké kvalitě vjemů,“ stojí v tiskovém prohlášení Chalmersova technologického institutu, v jehož laboratořích experiment probíhal. „Pacient s naší rukou nezůstal jen u pokusů v laboratoři, ale zapojil se s ní do běžného života, což je také hlavní přínos naší práce,“ tvrdí vedoucí celé studie Max Ortiz Catalan s tím, že pacient pracuje jako řidič nákladního automobilu.  

 

Robotická protéza byla napojena k pacientovu tělu pomocí postupu známého jako osseointegrace, kdy je nosná část protézy zavedena přímo do kosti. Metodu vyvinul švédský lékař Rickard Branemark, který se na Catalanově výzkumu také podílel. Stávající „myslí ovládané“ protézy jsou k pacientovu nervovému systému připojeny pouze za pomoci elektrod na pokožce amputované končetiny – propojení však bývá nespolehlivé a nikdy neobnoví plnou ovladatelnost.

Diskuze (2) Další článek: Huawei Ascend G630: šlape lépe, než vypadá [recenze]

Témata článku: , , Ruka, Spoje, Medicine, Hlavní přínos, Robot, Natural, Pacient, Spojení