Qualcomm chce zpět do hry. Nový čipset pro něj vyrobí Samsung

Samsung dříve u svých vlajkových modelů používal výhradně procesory Qualcommu značky Snapdragon, situace se ale změnila u Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge, kde jihokorejský výrobce vsadil na svůj osmijádrový Exynos 7420 vyrobený 14nm technologií. Samsung nebyl u nabízeného 20nm Snapdragonu 810 spokojen s výkonem ani s jeho teplotními parametry v závislosti na výkonu. Procesor však byl nakonec použit u vlajkových modelů HTC a LG.

Klepněte pro větší obrázek
O výrobu Snapdragonu 820 se postará Samsung, bude vyroben 14nm FinFET procesem

Qualcomm se ale bude snažit získat Samsung zpět na svou stranu. Prvním krokem je to, že si u něj nechá vyrobit Snapdragon 820, jehož součástí je i grafický čip a LTE modem. Qualcomm dříve nechával své procesory vyrábět u TSMC, ovšem tato společnost je stále na 20nm výrobním procesu, a protože Samsung už má 14nm proces vyzkoušený, byla změna výrobce logickým krokem k udržení tempa trhu. Je tedy jasné, že Qualcomm chce nechat svůj budoucí procesor konkurenceschopný, co se týká poměru výkonu k energetické efektivitě. Qualcomm dodá první testovací Snapdragony 820 výrobcům koncem tohoto roku, první zařízení s těmito procesory se na trhu objeví v příštím roce.

Zdroj: re/code

Diskuze (4) Další článek: Kovoví krasavci v předpremiéře: tak vypadají Honor 7 a 7 Plus

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Nov, Nový čip, Nový čipset, Pro +, Poměr výkonu, Sam, Čip, Samsun, Čipset