Qualcomm: Nový Snapdragon 820 a technologie, která se sama učí

Letošní ročník MWC v Barceloně nebyl jenom soubojem mobilních výrobců, kteří představovali svoje nové smartphony a nositelnosti, ale také soubojem výrobců mobilních procesorů. Nejvíce novinek představil Intel, pozadu ale nezůstali ani Oualcomm a MediaTek. A právě novinky od Qualcommu si dnes představíme.

Snapdragon 820: pro vlajkové lodě

Víte, která zařízení v sobě mají Snapdragon 810? Nevíte? Nevadí, je jich pár, například nové HTC One (M9), ale Qualcomm už vyvíjí další generaci. Snapdragon 820 bude 64bitový procesor, který bude nejspíše vyroben 14 nm technologií (tu používá Samsung, případně 16 nm, tu používá TSMC), tzv. FinFET procesem. Qualcomm odhaduje, že se zařízení s tímto procesorem na trhu objeví na začátku roku 2016, jelikož samotný procesor by se měl začít vyrábět a komerčně distribuovat partnerům v druhé polovině tohoto roku.

Klepněte pro větší obrázek
Představení Qualcomm Snapdragonu 820 (obr: AndroidCentral.com)

Zároveň se Snapdragonem 820 se Qualcomm pochlubil i dvojicí vlastních technologií. První z nich, nazvaná Sense ID, umí na základě ultrazvuku vyhodnocovat objekty spolu s jejich velikostí a tvarem, a to i skrze kov, plast, safír či sklo. Reálné využití ve smartphonech? Například čtečka otisků prstů kdekoliv na displeji. Zajímá vás více? Potom se podívejte na první přiložené video a hlavně proklikněte na článek, kde jsme se této technologii věnovali podrobněji.

Druhou technologií je tzv. Qualcomm Zeroth. I když se jedná spíše o dlouhodobější výhled do budoucnosti, tato technologie by se měla učit a následně předvídat vaše kroky. Vyhodnocováním dat ze senzorů a zapamatováním vašich dřívějších interakcí by tak smartphone měl být schopen například sám nabízet apliace (umí už Nokia Z Launcher), či sám poznat, že je noc, a podle toho nastavit parametry fotoaparátu : LED blesk, delší čas závěrky atd. Pro ilustraci doporučujeme shlédnout druhé přiložené video.

Diskuze (11) Další článek: Šváb-kyborg, kterého lze bezdrátově ovládat

Témata článku: , , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One M9, Kter, Přiložené video, Nový snapdragon, Nov, Ultrasonic, Reálné využití, Sam