Qualcomm uvedl novou generaci mobilních čipsetů [CES]

Výrobce čipsetů Qualcomm představil na veletrhu CES novou generaci procesorů určených pro tablety a výkonné smartphony. V roce 2013 se setkáme s novými řadami Snapdragon 600 a 800, zároveň dojde k přejmenování dosavadní modelové řady Snapdragon S1 až S4.

Klepněte pro větší obrázek

Snapdragon 800: čtyřjádro pro high-endy

Nejvyšší modelovou řadou nových procesorů bude Snapdragon 800. Díky 28nm výrobnímu postupu došlo k podstatnému zmenšení tranzistorů, které budou zároveň schopny pracovat na vyšších frekvencích. Rada Snapdragon 800 tak oproti současným špičkovým čipům Snapdragon S4 přinese při poloviční spotřebě až o 75 procent vyšší výpočetní výkon.

Snapdragon 800 obsahuje čtyři jádra Krait 400, přičemž každé jádro bude dosahovat frekvence až do 2,3 GHz. Součástí čipu bude i integrovaný 4G LTE modem s datovým přenosem do rychlosti 150 Mb/s a také Wi-Fi standard 802.11 ac. Vylepšení doznala také v čipsetu integrovaná grafika. Jednotka Adreno 330 přinese ve srovnání se současným Adreno 320 až o polovinu vyšší grafický výkon. Mobily s tímto čipsetem budou schopné kódování a dekódování videí v rozlišení 4K, tedy 4 096 × 2 304 bodů při 30 fps. Čipsety řady 800 se v prvních zařízeních objeví v polovině tohoto roku.

Snapdragon 600: pro střední třídu

Kromě nejvyšší řady 800 Qualcomm představil i modelovou linii Snapdragon 600, která nabídne zhruba o 40 procent větší výpočetní výkon proti současným nejvýkonnějším řešením. Základem budou čtyři jádra architektury Krait 300 s frekvencí do 1,9 GHz. Funkci grafiky v tomto případě zajistí již v současnosti používané jádro Adreno 320. Tyto procesory jsou určeny pro středně výkonná přenosná zařízení, která můžeme očekávat už v průběhu druhého čtvrtletí 2013.

Nižší řady Snapdragon 200 a 400 budou zahrnovat čipsety určené pro masově prodávané levnější modely a lowendové smartphony, u nichž je kladen hlavní důraz na co nejpřijatelnější cenu. Nové procesory Qualcommu budou na trhu konkurovat nově představenému čipu Tegra 4 od Nvidie. Také Intel letos na CESu představil novou generaci úsporných čtyřjádrových procesorů Atom. Nesmíme zapomenout ani na další řešení, jako je Samsung Exynos 5 a Apple A5/A5X používaných v iPhonu/iPadu.

Diskuze (5) Další článek: Flower Power: i květiny mohou žít na internetu [CES]

Témata článku: , , Dosavadní model, Mobilní čipset, MOBI, Nový řád, Gen, Nov, Čipset, Čip, Integrovaná grafika, Hlavní důraz, Mobil