Regulovat „specifický trh“ je výzva. Známe úkoly ČTÚ na rok 2017

  • Aukce, správa spekra, kontroly, analýzy...
  • Letos toho má ČTÚ hodně, mimo jiné chce MPO pomoci s NGA
  • Úřad slibuje, že si posvítí na datové služby operátorů

Tuzemský regulační úřad letos čeká spousta úkolů. Aukce frekvencí v pásmu 3,7 GHz, nastavení pravidel pro budoucí rozvoj sítí 5G, nebo přechod na zemské digitální televizní vysílaní DVB-T2. S tím souvisí příprava strategie správy spektra na další využití pásma 700 MHz. Úřad by se rád podílel i na dotačním programu na podporu budování sítí nové generace (NGA), tuto agendu má na starost Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Úkoly pro letošní rok shrnuje Český telekomunikační úřad v monitorovací zprávě:

K přechodu na DVB-T2 se váže návrh novely Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK), do kterého si přeje premiér Sobotka zapracovat větší ochranu spotřebitele ve smluvním vztahu s operátorem. Tak aby nedocházelo k tomu, že operátor smlouvu změní a zákazník jen přihlíží. I ochranu spotřebitele si totiž ČTÚ stanovil jako jednu z priorit.

Dále má úřad od letošního roku zajišťovat funkci Jednotného informačního místa (JIM) a rozhodovat spory o přístup k technické infrastruktuře. V oblasti ochrany spotřebitele se ČTÚ plánuje zaměřit i na kontrolní činnost, především na:

  • ověření kvality signálu mobilních operátorů ve vybraných lokalitách
  • přenositelnost mobilních telefonních čísel
  • zveřejňování informací o účastnících ve veřejných telefonních seznamech a poskytování informací o telefonních číslech
  • uzavírání účastnických smluv po telefonu, informování spotřebitele o náležitostech smlouvy a možnosti odstoupit

Operátory bude úřad kontrolovat, zda plní rozvojová kritéria z aukce LTE kmitočtů a řešit případy rušení příjmu digitální pozemní televize. Úřad čeká i mnoho dalších úkolů, například poradenský servis pro orgány státní správy při přípravě legislativy či regulace poštovních služeb, které do gesce ČTÚ rovněž spadají.

Co se týče analýzy trhů, úřad slibuje vyhodnotit ceny a vývoj na trhu mobilních datových služeb včetně provedení mezinárodního srovnání. Analýzu ale hlavně následnou akci budeme netrpělivě očekávat. Je totiž veřejným tajemstvím, že v ČR jsou mobilní data extrémně drahá.

Jak podle vás plní ČTÚ svou roli?

Diskuze (16) Další článek: Kovově modrá a temně růžová. Prohlédněte si Huawei P9 a P9 Lite v nových barvách [galerie]

Témata článku: , , , , , , Trh, Výzva, NGA, Smluvní vztah, Úkol, Rok, Regulační úřad, Náležitost, Mezinárodní srovnání, Strategie správy spektra, Aukce frekvencí, Budoucí rozvoj, Velká trojka