Rok v technologiích: Mobily chytré a chytřejší

Smartphony překonávají ostatní komunikační prostředky. Velcí technologičtí hráči soupeří o to, kdo pokryje internetem celou planetou. A nad tím vším létají drony.

Expresní hledání z mobilu

Nastává éra mobility, přesněji masového využívání přenosných zařízení. Potvrzují to také interní statistiky společnosti Google, podle kterých se letos vynořila desítka zemí, v nichž firemní servery zpracovávaly více dotazů z mobilních zařízení než ze stolních počítačů a notebooků. Google neprozradil nic dalšího kromě toho, že do žebříčku těchto zemí náleží už také Spojené státy nebo Japonsko.

Společnost však na nový poměr na trhu zareagovala pohotově: začala zkoumat, jak uspořádání webových stránek jednotlivých firem vychází vstříc mobilním zařízením. A pokud nevyhovuje, Google tyto stránky nepovažuje za vhodné pro mobilní zařízení a při vyhledávání dává horší pořadí výsledkům, jež z nich pocházejí.

Klíčové slovo: dron

Drobných létajících objektů s vrtulkami letos na nebi povážlivě přibylo. Farmáři díky nim sledují pole, aerolinky prohlížejí svá letadla, na Severozápadní mořské cestě slouží jako průzkumníci a objevil se i koncept dronu-záchranáře. Ten může za pár minut dopravit defibrilátor tam, kam se sanitka přes dopravní zácpu jen tak nedostane.

Klepněte pro větší obrázek

Jen dlouho očekávané uplatnění dronů jako levných a rychlých kurýrů u dopravních firem stále vázne. Zatím žádná firma zásilky oficiálně nedoručuje. Tedy alespoň ne v husté městské zástavbě. Na vině nejsou technická omezení, v Amazonu přece představili druhou generaci drona-pošťáka, ale legislativní obtíže v podobě regulace letového provozu a školení či oprávnění pilota-operátora. Tak snad v příštím roce.

Závody o pokrytí planety

Vize, že všichni všude budeme jednou on-line, se přiblížila naplnění, když se všichni obyvatelé Srí Lanky mohli připojit k internetu, navíc ještě zdarma. Vděčili za to projektu Google Loon, který jim signál přeposílal z družic přes stratosférické balony.

Klepněte pro větší obrázek

Se svou troškou do mlýna přispěchal i Facebook, když představil obří dron Aquila. Půltunový elektrický kluzák s rozpětím křídel jako Boeing 767 má laserovým paprskem šířit internet v zemích, kde chybí pozemní infrastruktura. Souběžně s tím Facebook potvrdil partnerství s provozovateli satelitů nad africkým kontinentem – ve vybraných zemích Afriky tak bude počátkem roku 2016 zprovozněn internet zdarma a Afrika bude moci na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to posílat lajky na dobrou věc.

Do závodu Facebooku a Googlu se pustil i nový soupeř, firma Samsung. Podle její studie by k pokrytí planety internetem stačilo 4600 minisatelitů na nízké oběžné dráze. Navrhla i lokalitu a uspořádání řídicího střediska, které by síť obsluhovalo, byť neprozradila, zda a kdy počítá s realizací.

Diskuze (2) Další článek: Operátoři přes svátky vypnou část LTE sítě

Témata článku: , , , , T - Mobil, MOBI, Školení, Infrastruktura, Afrika, Rok, Stratos, Chytré, Firemní server, Mobil, Farmář, Nový poměr, Klíčové slovo, Sanitka, T Mobil, Aquila