Samsung Galaxy S II a Jelly Bean: příběh se chýlí ke konci

Samsung Galaxy S II byl, a stále je, velmi dobře prodávaný přístroj, který lze dnes pořídit, vzhledem v výkonu, za poměrně slušnou cenu. Již před několika měsíci však vyvstala otázka o možném upgradu systému na Android Jelly Bean. Samsung se k tomu nijak nevyjadřoval, ovšem koncem listopadu loňského roku se na internetu objevil testovací PRE-RELEASE firmware s Androidem 4.1.2, což jistě potěšilo mnoho uživatelů Galaxy S II. Od té doby se však po novinkách slehla zem a ani oficiální cestou nebylo jasné, zdali se vůbec aktualizace objeví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Screenshoty systému z testovací verze Jelly Bean firmwaru pro Galaxy S II.

Vody informační prázdnoty rozvířila až korejská pobočka Samsungu, která otevřeně informuje o updatu Galaxy S II na Android Jelly Bean. Update má snížit interní paměť z necelých 12 GB na 11 GB, odebraný prostor bude sloužit jako systémová partition. Na stávajícím systémovém oddílu se provede repartition, takže se update časově natáhne až k jedné hodině. S tím souvisí i přípravy k updatu, bude třeba mít plně nabitou baterii a vytvořenou zálohu, protože při updatu dojde k obnovení do továrního nastavení. A to hlavní, update bude k dispozici pouze po připojení telefonu k PC aplikaci Kies.

Klepněte pro větší obrázek 
O chystaném updatu pro Galaxy S II poprvé promluvila pobočka Samsungu v Korei.

Samotný update má přinést Android 4.1 Jelly Bean (pravděpodobně verzi 4.1.2) s inovovanou grafickou nadstavbou TouchWiz, která se bude podobat vzhledu systému např. u Galaxy S III. Díky projektu Butter můžeme očekávat větší rychlost zařízení. Mezi aplikacemi narazíme na Uživatelskou nápovědu k zařízení, přibude i aplikace Google+ či vylepšený Gtalk. Změny se samozřejmě odehrají i na úrovní doplňkových funkcí. Zařízení bude mít dva režimy domovské obrazovky - základní a snadný. K dispozici bude funkcionalita Smart Stay, která kontroluje, zdali se díváte na displej, a podle toho po uplynulém intervalu zhasíná nebo nechává podsvětlení displeje. K dispozici bude vylepšený úsporný režim i režim blokování, který vám např. zaručí noc bez zbytečných notifikací, zpráv a hovorů. Do hry se dostane také funkcionalita Pop-up Play, ve které se přehrávané video zobrazuje v okně překrývající původní obsah displeje. Zdali se objeví i Multidisplej, tedy podpora souběžného zobrazení dvojice aplikací, zatím není známo.

Klepněte pro větší obrázek
Samsung Galaxy S II Plus se do prodeje dostane v bílé a modré barevné variantě.

Kdy se updatu dočkáme? Neoficiální informace hovoří o únoru, já bych se spíše přikláněl k datu, kdy se na trhu objeví Samsung Galaxy S II Plus. Ano, korejský výrobce chystá „plusovou“ variantu s označením GT-I9105, která se na trhu objeví v prvním čtvrtletí tohoto roku. Valná část specifikací bude shodná, včetně rozlišení displeje (800 x 480 pix), neví však jasné, zdali se bude opět jednat o Super AMOLED displej, či o Super LCD panel. Určité vylepšení se očekává u procesoru, k dispozici by měl být dvoujádrový 1,5GHz procesor TI OMAP 4470, možná se dočkáme i lehkého navýšení kapacity baterie. Galaxy S II Plus se na trhu dostane rovnou s Androidem 4.1.2, takže se nám pravděpodobněji jeví varianta, kdy novinka dostane určitou exkluzivitu na trhu a po této době budou zahájeny updaty Galaxy S II na Android Jelly Bean. Budeme situaci sledovat a jakmile se update objeví, budeme vás neprodleně informovat.

Diskuze (21) Další článek: Facebook nabídne volání zdarma, bude konkurovat Skypu

Témata článku: Samsung, , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S II Plus, Samsung Galaxy S III, GAL, Korejský výrobce, Sam, Bean, Korei, Samsun, Galaxy s, Přehrávané video, Jelly Bean, Jelly, Určité vylepšení