Samsung Gear S2: kruh středem pozornosti [video]

Samsung včera v Berlíně novinářům konečně ukázal nové odolné Gear S2. Připojí se ke všem Androidům 4.4+ s dostatečnou operační pamětí.

Samsung včerejší tiskovou konferenci věnoval svým novým hodinkám Gear S2. Ty sice by představeny ještě před veletrhem, ovšem až nyní se nám naskytla první příležitost hodinky si alespoň chvíli osahat a vyzkoušet. A jaký je první dojem? Hodinky jsou ve skutečnosti menší, než byste očekávali, soudě dle tiskových materiálů, na kterých vypadá displej hodinek obrovsky. Ve skutečnosti jej ale nemůžete porovnávat s dvoupalcovým displejem Gear S, zabrousit musíte ke starším hodinkám Gear 2, které jsou podobně subtilní. Hodinky budou distribuovány ve dvou variantách. Hodinky Gear S2 Classic se snaží navodit nostalgii běžných „hloupých“ hodinek i tím, že jsou osazeny koženým řemínkem. Pro aktivní vyžití je alternativou sportovní verze, jednoduše označovaná jako Gear S2.

Samsung Gear S2 Classic

Na stánku Samsungu jsme se dostali k černé variantě Gear S2 Classic a hodinky nevypadají moc rozměrně. Svůj podíl na tom jistě má i černý nátěr, který hodinky opticky ještě zmenšuje. Spousta zahraničních redaktorů zkoušejících hodinky vedle mého místa se s železnou pravidelností ptala, zdali je to dámská verze hodinek či zdali bude na výběr i model s větším displejem. Opak je pravdou, obě verze hodinek mají stejný 1,2" Super AMOLED displej s rozlišením 360 × 360 pix. Displejový modul je vyrobený z oceli, přičemž nejvýraznějším prvkem je bezesporu otočný prstenec. Ten působí poměrně masivně, jeho otáčení je následováno znatelným cvakáním.

A k čemu je prstenec určen? V základu jím procházíte plochy pohotovostního režimu, dále jím lze procházet hlavní nabídku, rolovat webové stránky nebo třeba zoomovat fotografie. Na kolečko jsme si poměrně rychle zvykli, intuitivně nám ale chybí nějaká možnost potvrzení, když už kolečko „máte v ruce“. Spuštění aplikací, na které jsme najeli, jsme tak potvrdili dotykem na displej. Mimo kolečka jsou v hodinkách na pravém boku umístěna dvě tlačítka. To horní slouží pro návrat zpět, zachováno však bylo i gesta potažení shora dolů z Gear S, které u Gear S2 plní stejnou funkci - vrátí vás o úroveň nazpět. Blíže vám umístěné tlačítko pak vrací na domovskou obrazovku. Pokud již jste na ní a klávesu znovu stisknete, dostanete se do hlavní kruhové nabídky, která se skládá z několika obrazovek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hodinky Gear S2 Classic - hudební přehrávač, měření tepu, psaní na alfanumerické klávesnice a porovnání vzhledu spolu s první generací Gear S

Kliknutím na domovskou obrazovku zjistíte aktuální stav baterie, podržením prstu můžete přepnout na Ultra úsporný režim. Ten omezí funkce hodinek a zobrazí obsahu pouze černobíle s cílem ušetřit energii. A pokud podržíte prst déle na obrazovce s hodinami, můžete si nastavit vlastní styl hodin. Na výběr je zhruba třicítka předinstalovaných „watch face“, řadu z nich jště můžete doupravit podle svých potřeb, např. změnit ručičky, přidat různé efekty, zástupce počasí/stavu baterie, světové hodiny, apod. Některým se upravuje pozadí i podle toho, jak dobře si vedete s vaším denním pohybem. U hodinek demonstrovných s novým Passatem je vedle hodin vidět i titěrná ikona zamknutého vozu - i tímto směrem směřuje propojení mobilního a automobilového průmyslu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Otáčíme hodinky na zadní stranu...

Na spodní hraně již tradičně nechybí senzor srdečního tepu, o nějž se stará aplikace S Health. Na těle hodinek ale postrádáme jakýkoliv konektor, takže pro nabíjení a datové přenosy bude třeba připojit v balení dodávanou dokovací stanici. Na prezentaci jsme viděli pouze jednu její fotografii, a vypadá to, že ji k hodinkách přicvaknete magnetem. Dockovací stanice by měla zvládat bezdrátové nabíjení díky integrované cívce, zdali bude nabíjení hodinek fungovat i se starší a novou bezdrátovou nabíječkou pro smartphony Galaxy, zatím nevíme.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Gear Manager a nabídka základních „Watch faces“

Samotný pásek na nás, u luxusnější varianty hodinek, moc nezapůsobil. Kůže u nových pásku je tuhá a nepoddajná, a moc si nedokážeme představit, jak by pásek vypadal po půlročním používání, kdy byste ráno hodinky nasadili na ruku a večer je zase sundali. Naštěstí máme co dočinění s 22mm páskem, které můžete nahradit jakýmkoliv jiným, který je třeba určen pro obyčejné analogové hodinky. Na stánku Samsungu byla vidět široká škála pásků, které z hodinek dokázaly vytvořit model pro ženy (krystaly, růžová s ornamenty) i pro muže (konzervativní, jednoduché a kovové pásky). 

Samsung Gear S2

Zatímco jsme se nejvíce těšili na Gear S2 Classic, v praxi nás nejvíce zaujala základní, resp. sportovní, verze hodinek označená jednoduše jako Gear S2. Ty jsme měli možnost vyzkoušet v bílé barevné variantě, a díky zaobleným gumovým páskům sedí na ruce o něco lépe. Změna se na první pohled odehrávala u otočného kolečka, které navenek nepůsobí tolik „agresivně“ a i jeho pohyby jsou výrazně jemnější. Na druhou stranu se nebojíme, že by se při běhu nebo rychlém pohybu rukou kolečka samo otočilo, na místě jsme si vyzkoušeli, že dřívější obavy jsou bezpředmětné. Celkovému lepšímu dojmu možná pomáhají i tři milimetry navíc na těle hodinek, byť použité displejové plochy jsou u obou modelů stejné.

Hodinkám sluší i základní jednoduchý styl hodin prezentovaný na tiskových fotografiích, který můžeme považovat za minimalistický. V připojeném smartphonu přes aplikaci Gear Manager si ale můžete již v základu navolit celou řadu hodin, které se v hodinkách okamžitě přenastaví. Hodinky navíc nejsou kompatibilní pouze se smartphony Samsungu, ale s jakýmkoliv smartphonem, který má alespoň Android 4.4 a 1,5GB RAM. Některé funkce ale budou určeny pouze pro uživatele modelů Galaxy, např. placení Samsung Pay.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Černá varianta hodinek Samsung Gear S2

 V Gear Manageru nám však zatím nefungoval vstup do aplikačního obchodu, buď jej Samsung teprve připravuje k otevření, nebo jihokorejci nechtěli, aby uživatelé hodinky zaplňovali zbytečným obsahem. A zatímco v ovládací části nás překvapilo otočné kolečko, v rámci softwaru jsme byli překvapení plynulostí systému. Poslední verze Tizenu (Android se tedy opět nekoná) šlapala u testovacích kusů na výbornou, plynule a bez zádrhelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stříbrnobílá varianta Gear S2 s ukázkou měření srdečního tepu a porovnáním vzhledu s dřívější generací Gear S

V hodinkách jsme našli podobnou softwarovou výbavu jako u loňského Gear S. K dispozici je kalendář, budíky a další organizační funkce, telefonní seznam je přejímán z připojeného telefonu, zprávy můžete dokonce psát přímo na displeji hodinek. K dispozici je ale pouze dotyková alfanumerická klávesnice, použitelná QWERTZ by se do kruhu zřejmě nevměstnala.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Něco málo z prezentace - zvýšená odolnost IP68, Ultra úsporný režim, široké možnosti konektivity a dokovací stanice pro bezdrátové nabíjení

Hodinky Gear S2 a S2 Classic mají zvýšenou odolnost IP68, takže je můžete bez obav vzít do „sladké“ vody. Displej je pak proti poškrábání chráněn odolným sklem Gorilla Glass 3. Samsung se na stánku jen velmi krátce zmínil i o 3G verzi hodinek s e-SIM, tedy s nanoSIM kartou, která je do hodinek umístěna již při výrobě. A protože tato výroba musí probíhat ve spolupráci s operátory, je velmi pravděpodobné, že do „rozdrobené“ Evropy 3G verze ani výhledově nezavítá. Co se týká zbývajícího hardwaru, hodinky běží na, v toto chvíli nepříliš známém, dvoujádrovém procesoru Pega-W o taktu 1 GHz. 512MB RAM je doplněna 4GB interním úložištěm. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na stánku Samsungu byla vystavena celá řada vyměnitelných pásků, a to pro obě varianty hodinek

Prodej hodinek Gear S2 a Gear S2 Classic má být zahájen v průběhu října, přesné datum spuštění prodejů v ČR ani očekávané ceny, zatím nebyly zveřejněny. Podle neoficiálních zdrojů by se ceny hodinek měly pohybovat okolo 10 tisíc Kč, s tím, že Gear S2 bude oproti Classic verzi zhruba o tisícovku levnější.

Cestu a pobyt redaktora na veletrhu IFA hradila společnost Samsung.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> ]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (3) Další článek: Unkilled: po Dead Trigger a Shawogun další střílečka od Madfingers

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy, Dámská verze, Watch Faces, Alfanumerická klávesnice, Str, Tiskový materiál, Hlavní kruh, Umístěné tlačítko, Gear s, Samsun, Displejový modul, První příležitost, Pozornost, Kruh, Galaxy Z, Neoficiální zdroj, Spuštění prodejů, Gear, Sam, Pozor